UPDATE – RĂSCUMPĂRARE – 10.000 de euro, plătiți unor hackeri care au desfășurat un atac informatic asupra Spitalului din Sighetu Marmației

0
907

TERORISM CIBERNETIC. Ministrul Sănătății Sorina Pintea (foto mic dreapta) a devoalat, în contextul unei discuții privind atacurile cibernetice asupra bazelor de date din cinci spitale din România, că în anul 2017, când a avut loc un atac informatic la Spitalul din municipiul maramureșean Sighetu Marmatiei, li s-a plătit hackerilor respectivi suma de 10.000 de euro (pentru recuperarea datelor).

 

Alexandru Oros

Pintea a explicat că “există modalități legale în acest sens. S-a luat legătura cu Curtea de Conturi. 10.000 de euro sunt nimic faţă de datele stocate acolo”. Din vara anului 2016, managerul Spitalului Municipal Sighetu Marmației este economistul Daniel Radu Dunca (53 de ani), fost director al Băncii Comerciale Carpatica din Sighetu Marmației, consilier local și vicepreședinte al PSD Sighetu Marmației.

 

Tot ministrul Pintea a explicat că hackerii respectivi erau străini. În cazul atacului cibernetic asupra a cinci clinici din București, ministrul Sănătății a spus că va face plângere la DIICOT (la fel s-a procedat și cazul Spitalului Municipal Sighetu Marmației din 2017) și că un astfel de atac duce la îngreunarea eliberării reţetelor, a internărilor şi externărilor.

 

UPDATE. După declarația publică, ministrul Pintea a făcut, pentru 2mnews, câteva corecții la prima declarație: “Atacurile respective – au fost două, unul la Spitalul Municipal din Sighetu Marmației, unul la Spitalul Județean din Baia Mare – au avut loc în 2016, în prima jumătate a anului. Răscumpărarea a fost plătită, în cazul Spitalului din Sghetu Marmației – la Spitalul Județean nu a fost cazul, pentru că erau doar câteva fișiere – de firma care asigura mentenanța sistemului. Conducerile ambelor spitale au depus atunci plângeri la DIICOT.”

 

În 2016, în timpul în care a avut loc atacul hackerilor, managerul Spitalului din Sighetu Marmației era Alexandru Oros (PNL, foto mic) și el numit politic, în timpul mandatului de primar al liberalului Ovidiu Nemeș. După schimbarea politică a controlului asupra administrației locale, pesedistul Horia Scubli l-a numit, pe criterii la fel de politice, în funcția de manager, pe un om din partidul său, respectiv pe Dunca. Însă acesta a fost numit, inițial ca interimar, după ce a avut loc atacul hackerilor, după cum a precizat și el.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here