RAPIDU’ FOREVER – Cherecheș: „În 20 decembrie 2019, Urbis va avea un nou director general”. 13 februarie 2020, Urbis are același director general

4
3287
Gheorghe Ion Pop și Cătălin Cherecheș

TRANSPORT ÎN COMUN. Gheorghe Ion Pop zis „Rapidu’” (62 de ani), originar din satul Slătioara (com. Strâmtura), fost minier (1974-1978), fost milițian (1981-1989), fost polițist (1990-2013, șef al Poliției Municipiului Baia Mare în 1999-2001, șef al Poliției de Frontieră, șef ISU), este manager la firma de transport în comun Urbis din 11 decembrie 2013, c-așa a vrut primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheș.

 

În noiembrie 2019, când la Urbis oamenii au declanșat o grevă spontană și au oprit lucrul cerând schimbarea lui Pop (foto mic stânga din timpul grevei), primarul Cherecheș zicea că Rapidu’ „a avut mandat de 4 ani, până în 2018” (în fapt, până în 11 decembrie 2017). Apoi, mandatul a fost prelungit, succesiv, c-așa a vrut tot primarul Cherercheș. Ultima prelungire de mandat este până în 12 iunie 2020.

 

Cronologia unei minciuni premeditate

 

Revenind la momentul noiembrie 2019, pentru a-i liniști pe angajații Urbis și a-i determina să reia lucrul (adică transportul în comun), primarul Cherecheș i-a mințit public (și pe ei și pe toți băimărenii) și voluntar spunând că din 20 decembrie 2019 Urbis va avea un nou director general, care nu va fi tot fostul milițian Pop. Oamenii au reluat lucrul, timpul s-a scurs neperturbat de această minciună premeditată.

 

De ce e o minciună? Pentru că astăzi, privind calendarul, observăm că e 13 februarie 2020 și director general/manager al Urbis e tot Rapidu’. De ce e o minciună premeditată (adică săvârșită deliberat)? Iată argumentul…

 

Să vedem ce-a spus în noiembrie primarul Cherecheș: „Consiliul de Administrație provizoriu a demarat procedura pentru selecția inclusiv a noului manager, selecție care se va finaliza până în 20 decembrie. Deci, în 20 decembrie, oamenii (n.red., angajații Urbis care declanșaseră greva spontană și erau strânși în jurul primarului) vor cunoaște care este noul director – din perspectiva condițiilor care se impun, d-nul Pop nu are pregătirea necesară ca să fie noul manager”.

 

Într-adevăr, la acea dată, Consiliul de Administrație al Urbis demarase procedura de selecție, dar nu a unui manager al Urbis, ci, așa cum prevede legea, a unui specialist în resurse umane care să recruteze și să selecteze candidații pentru funcția de manager/director general al Urbis. Acea procedură s-a finalizat abia în acest an, în ianuarie, iar cel desemnat câștigător urmează să parcurgă pașii procedurali pentru găsirea noului manager al Urbis.

 

Conform unor surse 2mnews autorizate și implicate în speță, Urbis va avea un nou director general, cel mai devreme, în luna mai 2020. E greu de crezut că primarul nu cunoaștea procedura (sau dacă nu o cunoștea, nu ar fi fost informat asupra acesteia). Deci, Cherecheș știa la momentul promisiunii că în 20 decembrie 2019 Urbis va avea un nou director, că acest fapt se putea îndeplini doar în primăvara anului viitor.

 

Până și demisia pe care Rapidu’ a fost forțat atunci, în noiembrie 2019, să și-o scrie în fața primarului Cherecheș este una cu termeni ciudați, specificând că renunță la funcția de director general al Urbis în momentul încheierii procedurii de selecție pentru noul manager al firmei de transport în comun. Oricum, până și Pop știa că aceasta se întâmplă, conform legii și procedurilor, undeva în jurul datei până la care are ultima prelungire de mandat (adică 12 iunie 2020).

 

Motivul îndepărtării lui Pop

 

De ce trebuia debarcat managerul-pensionar-trecut în rezervă Pop? În principal pentru execrabile eprformanțe economice (nu se pricepe omul și gata, pentru că o firmă nu se conduce ca o unitate miliatrizată). Doar în 2018, societatea a fost subvenționată din bugetul Băii Mari cu peste 17 milioane de lei (exact: 17.090.424 lei), conform unui raport oficial al unui auditor independent.

 

Iar la finalul anului 2018, conform documentelelor financiare interne ale firmei, aflate în posesia 2mnews, Urbis avea venituri de 33,38 milioane de lei, cheltuieli de 34,03 milioane de lei, o pierdere financiară netă anuală de aproape 1 milion de lei (exact: 921.839 lei) și datorii de peste 10,78 milioane de lei, sumă datorată la bănci, la furnizori și la stat (taxe, asigurări sociale etc.).

 

Așadar, primarul Cherecheș este îndreptățit să ia această măsură (de extragere a lui Pop din managementul firmei de transport în comun a orașului). Numai că trebuia să ia această măsură mai demult, înainte ca Pop să bage firma în colaps financiar. N-a luat-o, pentru că asta însemna să-și recunoască greșeala inițială (pentru că, spuneam, tot el l-a numit acolo). O ia acum (adică în primăvară), pentru că n-are încotro.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

4 COMENTARII

  1. Cel mai potrivit pentru funcția de director general la Urbis este fostul colaborator al primarului Popan Gheorghe, cândva șef la Poliția Locală. Pentru el se fac cărțile.

    • Popan îi bun. Aproape perfect. E tot fost milițian, ca și Rapidu’, dar spre deosebire de el a fost șef și la Drumuri și Poduri, iar autobuzul merge pe drumuri, nu? Deci are o experiență suplimentară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here