PUTEREA CETĂȚENILOR – 13 cetățeni din Sighetu Marmației au învins sistemul, obligând firma de salubritate să transporte IMEDIAT munții de gunoaie depozitate lângă casele lor

2
1231

CU GUNOIUL ÎN INSTANȚĂ. 13 cetățeni din Sighetu Marmației au învins în instanță Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș și operatorul de salubritate Herodot Grup, obligând firma să transporte la un depozit autorizat în 30 de zile toate gunoaiele depozitate pe rampa temporară de pe strada Tepliței. Depozitul temporar de pe strada Tepliței din Sighetu Marmației a fost închis în 5 august 2020.

 

Depozitul temporar de pe strada Tepliței din Sighetu Marmației a fost autorizat în 16 februarie 2018 și acolo s-au aruncat gunoaiele menajere colectate de operatorul Herodot Grup până în 5 august 2020, când APM Maramureș a suspendat autorizația de mediu, motivând că au fost depășite cantitățile de deșeuri pentru care a fost autorizată (în fapt, oamenii care locuiau acolo s-au luptat în instanță pentru a li se face dreptate și a li se da dreptul să trăiască altfel decât în jeg, miros pestilențial și în coabitare cu mii de șobolani. Și au câștigat).

 

Așadar, în groapa de pe strada Tepliței s-au depus timp de 30 de luni TOATE deșeurile colectate în localitățile deservite de Herdot Grup, adică… 85.446 tone! De trei ori mai mult decât cantitatea autorizată.

 

În februarie 2021, la 7 luni de la interdicția ca Herodot să depoziteze deșeurile pe amplasamentul din strada Tepliței, APM Maramureș s-a trezit din somnul profund și, tresărind (doar puțin), a întrebat operatorul Herodot în cât timp poate transporta deșeurile de acolo, acela fiind un amplasament temporar. Herodot a răspuns că le poate transporta în… 5 ani de la deschiderea CMID Sârbi, că așa zice contractul cu CJ Maramureș, să depoziteze deșeurile la Sârbi. Însă APM a impus ca termen de transport a deșeurilor la o stație de tratare mecano-biologică autorizată (care vor ei, doar să fie legală) până la 15 februarie 2024 și să aducă terenul la starea inițială (adică să-l ecologizeze) până la… 15 februarie 2025.

 

Numai că, la finalul anului trecut, oamenii din apropierea depozitului temporar în care s-au format munți de deșeuri în 30 de luni de operare au dat în judecată APM Maramureș și firma Herodot Grup. Miercuri, 11 mai 2022, magistratul de caz de la Tribunalul Maramureș (procesul s-a judecat la Secţia a II-a civilă de contencios administrativ şi fiscal) a hotărât, în premieră în România!, ca APM Maramureș să dispună ca operatorul de salubritate să transporte deșeurile (TOATE) în 30 de zile și să elibereze complet amplasamentul de pe strada Tepliței.

 

Surse implicate direct au precizat pentru 2mnews că, în timpul procesului, responsabilii firmei Herodot au precizat că ei nu sunt de acord să ducă gunoaiele de pe strada Tepliței din Sighetu Marmației nici măcar în 2024, cum le-a impus APM Maramureș, cerând să închidă depozitul in situ (adică să-l lase acolo, pe amplasament și să pună pământ pe el). Reacția operatorului de salubritate din Sighetu Marmației nu indică numai tupeul nemăsurat, ci și o tentativă de încălcare premeditată a legii, pentru că în 2017, administrația din Sighetu Marmației (Consiliul Local) a stabilit, la cererea Herodot (!), o majorare a taxei de salubritate, una dintre componentele care argumentau majorarea fiind tocmai costurile transportului/mutării acestora în depozitul de la Sârbi.

 

Premiera constă în faptul că pentru prima oară o instanță a decis, peste instituția specializată a statului (APM), desființarea unui depozit de deșeuri și readucerea terenului la starea inițială. Sentința/hotărârea Tribunalului Maramureș nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs (la Curtea de Apel Cluj) în 15 zile, însă este un prim pas de revenire la normalitate.

 

Cătălin VISCHI

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Scrie în articol că nu e definitivă, dar nu mai durează mult. Curtea de Apel soluționează în maxim 2 termene astfel de spețe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here