PUBLIC – Ionel Bogdan (PNL): „Îl provoc pe președintele CJ să explice public cum poate accepta modificările fiscale care vor scădea bugetele locale și vor stagna dezvoltarea Maramureșului!”

1
1136
Călin Bota, Alin Bîrda, Ionel Bogdan și Gavril Ropan (de la stânga la dreapta)

POLITICĂ FISCALĂ. Liberalii sunt scandalizați de preconizata adoptare a noului Cod Fiscal, anunțată a fi pusă în practică în 1 ianuarie 2018, printr-o Ordonanță de Urgență a Guvernului, după ce ultimele modificări au fost făcute tot de PSD, în urmă cu doi ani, cu argumentul că acesta va fi valabil și va rămâne nemodificat până în 2025. Președintele PNL Maramureș, Ionel Bogdan, a lansat chiar o provocare, invitându-i pe președintele Consiliului Județean (CJ), cei doi miniștri PSD, numeroșii primari social-democrați din județ, precum și pe parlamentarii social-democrați să spună public cum pot să admită ca bugetul CJ și cele ale localităților din Maramureș să fie scăzute substanțial, ceea ce va duce la o stagnare evidentă a dezvoltării județului.

 

Pe lângă lipsa de predictibilitate generată de modificările dese ale cărții de căpătâi a administratorilor sectorului economic privat din România, modificarea sistemului de plată a contribuțiilor și de impozitare, Bogdan a concluzionat că noul Cod Fiscal va crea o dispută între angajatori și angajați, “ca în anii ’50”. “Am văzut, de asemenea, că domnul Mișa a spus că 157.000 de firme nu plătesc contribuțiile angajaților și că în situația aceasta sunt 2.076.000 de angajați, însă dânsul nu a precizat câți dintre acești angajați lucrează în companiile de stat., aduse în respectiva situație tot de decizia Guvernului de a retrage 90% din profitul companiilor de stat, fapt care se repercutează și asupra dezvoltării acestor companii, precum și a amânării plății contribuțiilor pentru angajați”, a explicat președintele PNL Maramureș.

 

Analiza liberalilor a concluzionat că valoarea brută a salariului va trebui majorată cu 19,9% pentru ca suma netă a angajatului să fie menținută, fapt care va duce la o presiune pe bugetele companiilor private, dar și pe cel al administrațiilor publice, cea mai probabilă variantă fiind că, până la urmă, angajatul va fi cel care va pierde bani din salariul net pe care îl încasează  acum – angajatorul privat neputând fi obligat să majoreze salariul cu cuantumul Ordonanței.

 

Primarul din Baia Sprie, Alin Bîrda, și primarul din Coroieni, Gavril Ropan, au subliniat că noile modificări fisacle vor genera o catastrofă pentru administrațiile publice locale. „În bugetul orașului Baia Sprie veniturile încasate de la bugetul de stat au scăzut 30%, în valoare absolută aceasta însemnând aproximativ 250.000 de euro, bani pe care orașul îi avea prevăzuți pentru cofinanțarea investițiilor pentru dezvoltare”, a spus Bîrda.

 

„Scăzând bugetele locale și transferând în bugetul pe 2018 a plății studiilor de fezabilitate pentru proiectele pe care trebuie să le depunem, pentru dezvoltarea localităților, prin PNDL… va fi o mare pacoste”, a declarat primarul comunei Coroieni, Gavril Ropan, care a subliniat și faptul că este pentru prima oară în cei 13 ani de mandat de primar pe caare îi are în care nu a fost o rectificare de buget pozitivă pentru administrațiile locale.

 

Călin Bota, președinte al PNL Baia Mare și consilier județean, a oferit cifre exacte privind modificările drastice ale bugetelor municipiului reședință de județ și Maramureșului. „Dezastrul care e pe cale să se producă în exercițiul bugetar 2018 se cuantifică în cifre și procente clare: la nivelul Băii Mari, în buget e prevăzută suma 109 milioane de lei din impozitul pe venit, însă ca urmare a modificărilor Codului Fiscal se vor încasa cu 41 de milioane de lei mai puțin, adică peste 50% din bugetul pentru investiții – ceea ce va duce la contractarea unui nou credit bancar. La Consiliul Județean, scăderea va fi cu 28 de milioane de lei, rămânând doar 45 de milioane de lei, banii aceștia sunt folosiți pentru echilibrarea bugetelor locale ale UAT-urilor și pentru alte cheltuieli specifice de funcționare”, a conchis președintele PNL Baia Mare.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here