PROTECTORII MONOPOLIȘTILOR – Vital a majorat cu 27% prețul la apă-canal: primarii din Maramureș au aprobat scumpirea, noile prețuri au intrat în vigoare din 1 martie

1
3224

S-A SCUMPIT APA. Începând cu 1 martie 2023, operatorul de apă-canal Vital, controlat de executivul administrației publice din Baia Mare prin primarul Cătălin Cherecheș, a majorat cu 27,67% prețul la apă, de la 5,06 lei/mc la 6,46 lei/mc. De asemenea, a fost majorat cu 25,19% prețul la servicii de canalizare, de la 4,01 lei/mc la 5,02 lei/mc (Vital facturează canalizarea la un procent de 98%!!! din apa furnizată, ca și cum aceasta doar trece prin contor și se întoarce TOATĂ în canal – la firme, procentul ajunge chiar la 100%, este negociat distinct cu operatorii economici).

 

Practic, dacă până acum maramureșenii deserviți de operatorul de apă-canal de tip monopolist Vital SA cu un preț de 9,07 lei/mc de apă furnizată & canalizată, acum aceștia vor plăti 11,48 lei/mc, cu 26,57% mai mult.

 

Cine a decis scumpirea

 

Pentru o mai bună percepție a cetățenilor și pentru indicarea exactă și nominală a cauzatorilor acestei scumpiri/majorări: majorarea prețului la serviciile de furnizare a apei potabile și de canalizare NU poate fi decisă de Vital, firma poate doar propune asta, ci este decisă de… majoritatea primarilor UAT-urilor care au acțiuni în Vital. Mai exact de Adunarea Generală a Acționarilor (AGA), organul de conducere al firmei de apă-canal.

 

AGA Vital este formată din municipiul Baia Mare (care are 87,768% din acțiuni și alți 9 acționari minoritari: CJ Maramureș (3,476%), Sighetu Marmației (2,630%), Baia Sprie, Cavnic, Seini, Șomcuta Mare, Târgu Lăpuș, Tăuții Măgherăuș (toate 6 orașele cu câte 0,876%) și Vișeu de Sus (cu 0,870%). Aceștia votează (aprobă sau respinge) fiecare decizie importantă din cadrul firmei. Aprobarea unei decizii este luată cu jumătate + 1 din voturile celor prezenți (pentru ca o ședință AGA să fie constituită este necesară prezența a cel puțin 6 din cei 10 acționari). Simplificat, în cazul de față (scumpirea serviciului de apă-canal intrată în vigoare la 1 martie) a fost decisă de votul primarilor din cele 9 UAT-uri + CJ Maramureș. Nu a fost un vot unanim (o aprobare de toți cei 10 acționari), dar a fost unul majoritar, implicit a devenit decizie pe care o va aplica Vital.

 

După decizia scumpirii, aceasta este implementată de Vital în urma aprobării (obligatorii) noilor prețuri în forurile deliberative ale celor 19 UAT-uri unde firma furnizează serviciul de apă-canal.

 

Cine conduce Vital, de fapt…

 

… răspunsul e simplu: ca-n orice firmă de tip societate pe acțiuni, decident este acționarul majoritar (în caz că există vreunul – la Vital există: municipiul Baia Mare, care controlează total firma prin primarul Cherecheș, prin prisma deținerii celor 87,768% din acțiuni).

 

Acum, detaliile. Acționarii (AGA) conduc firma Vital printr-un Consiliu de Administrație (CA) format din 8 persoane. Oficial, acestea sunt decise de acționari. În fapt, sunt decise exclusiv de acționarul covârșitor majoritar al firmei de apă-canal, care este municipiul Baia Mare. Cei 8 sunt așadar, cine vrea/decide primarul municipiului Baia Mare, în speță Cătălin Cherecheș. La fel, oficial, CA este un supervizor al conducerii executive a firmei Vital. Neoficial nu e nimic, pentru că în CA sunt intromisionați primii trei șefi executivi ai Vital (fapt cel puțin imoral, dacă nu chiar ilegal). Practic, șefii din Vital sunt plătiți în plus să se supervizeze pe ei.

 

În acest moment, cei 8, care sunt plătiți fiecare cu câte 4.000 lei brut/lună, sunt: toată conducerea executivă a Vital – respectiv Alexandrina Bancoș (59 de ani, director general Vital), Mircea Mecea (62 de ani, director general adjunct Vital) și Adrian Biru (65 de ani, director de producție Vital) -, șefi din Primăria Baia Mare (sau servicii controlate de aceasta) – respectiv Cornelia Luca (55 de ani, director Direcţia Generală Dezvoltare Publică), Eleonora Ghețe (64 de ani, director Serviciul Public Ambient Urban), Anton Ardelean (66 de ani, fost primar 20 de ani în Tăuții Măgherăuș, acum consilier personal al primarului Cherecheș), Tudor Rusu (52 de ani, director URBIS – firma de transport în comun a primăriei) – sau apropiați ai primarului Cherecheș – respectiv Elena Grama (60 de ani, fost judecător, actualmente avocat) și Cornel Spătar (62 de ani, inginer topograf, pensionat la 49 de ani din postura de șef Serviciu Topografie minieră al REMIN).

 

De unde se obține profitul

 

Prestând un serviciu de tip monopol în Maramureș, Vital lucrează an de an în profit. Firma prestează servicii de furnizare a apei și de canalizare în 19 UAT-uri din Maramureș: 10 municipii și orașe (Baia Mare, Vișeu de Sus, Sighetu Marmației, Baia Sprie, Cavnic, Seini, Tăuții Măgherăuș, Târgu Lăpuș, Ulmeni, Șomcuta Mare) și 9 comune (Recea, Groși, Dumbrăvița, Copalnic Mănăștur, Coaș, Săcălășeni, Coltău, Mireșu Mare și Satulung).

 

Salariu mediu brut al celor 662 de angajați ai firmei monopoliste Vital SA a fost în 2021 de circa 5.000 lei/lună (peste 3.000 lei net/lună) + tichete de masă, tichete cadou şi premii de sărbătorile de Paşti și Crăciun.

 

Înainte de scumpirea serviciului de apă-canal aplicată de la 1 martie 2023, Vital presta serviciul la un tarif situat pe locul 40 din 47 în clasamentul național. După scumpire, tariful plătit de maramureșeni este situat pe locul 26 din 47 în clasamentul național.

 

* Foto generică: @playtech.ro

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. acuma inteleg de ce cand ploua, aproape toate canalele dau pe afara, cred ca cei de la Vital au zis ca si apa de ploaie e a lor, si o impoziteaza si pe aia …poi cum isi permite sa le umple canalizarile … eu zic sa impoziteze si raurile si baltoacele care se formeaza la fiecare ploicica, ca ce numesc ei canalizare nu e decat o bataie de joc … si oricum e pacat de apa aia care curge ca un rau pe strazile orasului, sa ramana asa neimpozitata … oare se pregateste iarasi ceva echipa de handbal cu fete una si una pentru Chereches, de se maresc tarifele ???? nu mai zice nimeni nimic de era Ada Nechita, sigur primarul nu o cunoaste, cand toate jucatoarele platite cu zeci de mii de euro erau pe statul de plata de la Vital…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here