PROTECŢIE – Casa Gheorghe Pop de Băseşti din Maramureş va fi reabilitată în perspectiva Centenarului Unirii care va fi celebrat anul viitor

1
731
Casa Gheorghe Pop de Băsești (foto: basesteanul.ro)

REABILITARE. Ministrul Culturii, Ioan Vulpescu, a precizat că în acest moment se lucrează la inventarierea caselor marilor făuritori ai Unirii din 1918, pe care vrea să le protejeze şi să le reabiliteze în perspectiva Centenarului care va avea loc anul viitor. Se are în vedere şi exercitarea dreptului de preemţiune pentru imobile în care au locuit aceştia şi care acum sunt în proprietate privată (cum este, de exemplu, o vilă din Bistriţa, „Florica”, în care i-a aparţinut lui Ionel Brătianu).

 

Printre casele incluse în acest program de reabilitare şi protecţie se află şi Casa Gheorghe Pop de Băseşti din Maramureş. Conacul din satul Băseşti – aflat acum într-o stare degradată -, care a aparţinut tribunului Unirii, a fost timp de trei decenii punct de întâlnire a unor imense personalităţi transilvănene (dr. Vasile Lucaciu, Vasile Goldiş, Ioan Raţiu etc.) – pe proprietate se păstrează şi acum o măsuţă rotundă la care s-au născut iniţiative ce au împlinit visele neamului românesc.

 

Gheorghe Pop de Băsești

Gheorghe Pop s-a născut în 1 august 1835, în satul Băseşti (pe atunci, acesta făcea parte din Comotatul Sălaj), fiind descendent al unei vechi familii nobiliare. Ales în Parlamentul maghiar, a dus o luptă aprigă pentru dezrobirea naţională, contribuind major la definitivarea conţinutului Memorandumului de la Viena numit ”Memorandumul Românilor din Transilvania şi Ungaria”, un document istoric prin care Partidul Naţional Român protesta împotriva guvernării de la Budapesta, consemnând abuzurile la care erau supuşi românii.

 

Grupul memorandiștilor (al treilea din stânga, pe rândul de jos – Gh. Pop de Băsești)

La 1 Decembrie 1918, cei 1.228 de delegaţi la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia l-au ales pe Gheorghe Pop de Băseşti, în faţa a peste 100.000 de participanţi, în funcţia de preşedinte al Marii Adunări Naţionale. „S-a realizat marele vis al lui Mihai Viteazu: unirea tuturor de-o limbă şi o lege într-un singur şi nedespărţit stat numit România”.

 

2mnewsATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. “Noi ne-am asumat în programul de guvernare, prin perspectiva centenarului Marii Uniri, să reabilităm, să protejăm toate casele marilor făuritori ai Unirii. Din acest motiv ne-am exercitat dreptul de preempţiune pentru Vila Florica a lui Ionel Brătianu, arhitectul Marii Uniri. Avem şi alte case în vedere – casa Maniu din Sălaj, casa Gheorghe Pop de Băseşti din Maramureş şi altele. Se lucrează momentan la un inventar al lor şi acolo unde se poate interveni, se va face”, a declarat ministrul Culturii, Ioan Vulpescu, la Bistriţa.(transmite corespondentul MEDIAFAX)
    Veste buna avem iara dar…oare, a cata oara se vorbeste, numai ca nu se infaptuieste?!
    Si domnul dr. Marchis tare bine le zice despre simboluri si semne ancestrale, ca din carti, dar acest obiectiv de patrimoniu national, „Conacul din satul Băseşti – aflat acum într-o stare degradată” (n.a.) este in consemnul dumnealui de vreo doua decenii.
    Asadar, cultura in Maramures, nu sta nici bine nici rau, nici asa nici altminteri, adica, nicicum, prin partile esentiale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here