PROTECȚIA MEDIULUI – Se pregătește montarea unor „capcane de deșeuri” pe râul Someș, în Tăuții Măgherăuș

2
505

BARAJE PENTRU DEȘEURILE DIN RÂURI. Administrația județului Maramureș alocă suma de 348.210 lei ca parte a cofinanțării unui proiect care vizează montarea unor „capcane de deșeuri” pe râul Someș, pe teritoriul administrativ al orașului Tăuții Măgherăuș.

 

Capcanele vor fi confecționate din palplanșe metalice (acestea sunt elemente structurale tipice lucrărilor geotehnice, folosite ca perete de retenție, a căror montare este mai rapidă și cu costuri mai scăzute decât alte soluții tehnice). Palplanșele vor fi confecționate din metal reciclat, pentru a se respecta principiul de economie circulară.

Tot în acest an, ABA Someș – Tisa a solicitat acordul de mediu pentru montarea pe râul Lăpuș, în satul Mocira (com. Recea), a unui sistem de colectare a deșeurilor de tip Litter Trap (dispozitive plutitoare capabile să capteze gunoiul de la suprafața apei și până la adâncimea de 1 metru, concepute să extragă deșeurile din apă într-un mod pasiv – nu necesită energie sau intervenție umană pentru funcționare / personal de exploatare, ci se bazează exclusiv pe vânt și pe curenții din apă, care împing deșeurile în interiorul dispozitivelor).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

    • Nu ar trebui să pară atât de ciudat/imposibil, în contextul granițelor administrative: în satul Merișor, care este inclus administrativ în Tăuții Măgherăuș, se unește (confluența) râul Lăpuș cu râul Someș. Da, Someș în Tăuții Măgherăuș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here