PROPUNERI ȘI NEGOCIERI – Când se organizează alegerile locale, programate inițial în 28 iunie 2020

0
378

ALEGERI LOCALE 2020. Primul ministru Ludovic Orban a anunțat începerea negocierilor cu partidele parlamentare pentru amânarea alegerilor locale, după ce preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin Mitulţu Buică, a informat oficial instituțiile statului abilitate că „organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă, iar asupra celor parlamentare, care ar trebui să aibă loc la finalul anului, planează un mare grad de incertitudine”.

 

Inițial, alegerile locale erau programate în 28 iunie, însă, conform legii, hotărârile pentru organizarea acestora ar trebui să intre în vigoare cel mai târziu la 13 aprilie și trebuie modificată legislația primară, ceea ce implică o perioadă de minimum 3 luni înaintea începerii perioadei electorale.

 

În consecință, AEP propune modificarea Codului Administrativ, prin adăugarea unui articol conform căruia pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, mandatele primarilor, consilierilor locali şi judeţeni şi ale preşedinţilor consiliilor județene se prelungesc până la depunerea jurământului de către succesorii lor, alegerile urmând a fi organizate în cel mult 6 luni de la data încetării stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.

 

Practic, se propune prelungirea mandatelor actualilor aleşi locali şi organizarea alegerilor locale în şase luni de la încetarea stării de urgenţă. Sigure sunt două acțiuni: 1) decizia va fi luată exclusiv de partidele politice parlamentare; 2) legislația primară va fi modificată.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here