PROIECT DE 18 MILIOANE DE LEI – În Baia Mare, s-au eliberat primele documente de urbanism pentru centrele de colectare a deșeurilor prin aport voluntar

1
5423

CENTRE DE COLECTARE A DEȘEURILOR PRIN APORT VOLUNTAR. Administrația municipiului Baia Mare și-a eliberat certificatele de urbanism pentru edificarea a două din cele patru centre de colectare a deșeurilor prin aport voluntar pe care a anunțat că vrea să le construiască prin finanțare nerambursabilă. Cele două centre sunt localizate în zonele Craica și Cuprom.

 

În septembrie 2022, prin hotărârea Consiliului Local Baia Mare (nr. 387) s-a stabilit că aceste centre de colectare a deșeurilor prin aport voluntar vor fi amplasate în zonele Ferneziu, Craica, Cuprom și Europa, proiectul necesitând o finanțare totală de 18,23 milioane de lei (exact: 18.235.146,07 lei – toate sumele din articol includ TVA), pe care autoritatea publică din municipiu speră să o obțină prin Planul Național de Redresare și Reziliență (în acest tip de proiect, autoritatea de management este în subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor).

 

Prin construirea acestor centre de colectare a deșeurilor prin aport voluntar este vizată asigurarea colectării separate a deșeurilor reciclabile și biodeșeuri care nu pot fi colectate în pubelele individuale (deșeuri voluminoase, textile, deșeuri din lemn/mobilier, anvelope, echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, cadavre animale, deșeuri de grădină, deșeuri din construcții).

 

Platformele de colectare a deșeurilor prin aport voluntar din Baia Mare au fost proiectate cu dotările: container de tip baracă pentru administrație-supraveghere; container de tip baracă, frigorific, pentru cadavre de animale mici de casă (pisici, câini, păsări); container de tip baracă pentru colectarea de deșeuri periculoase (vopsele, bidoane de vopsele sau diluanți, medicamente expirate, baterii); 3 containere prevăzute cu presă pentru colectarea deșeurilor de hârtie/carton, plastic, textile; 3 containere închise pentru colectarea deșeurilor electrice/electronice, a celor de uz casnic (electrice mari – frigidere, televizoare, mașini de spălat etc.) și a mobilierului; 2 containere deschise pentru deșeuri de sticlă (geam, sticle, borcane, recipiente; 3 containere deschise pentru anvelope, deșeuri metalice, deșeuri de curte/grădină (crengi, frunze etc); 3 containere deschise pentru deșeuri din construcții; un separator de hidrocarburi pentru platforma carosabilă; 2 scări mobile metalice pentru descărcarea deșeurilor în containerele deschise înalte; stâlpi de iluminat și camere supraveghere (8 bucăți).

 

La nivel național, decizia finanțării acestui tip de centru de colectare prin aport voluntar a fost motivată prin obligația României de a reduce procentul de deșeuri abandonate în locuri neamenajate, de creștere a procentului de recuperare, reciclare și reutilizare a diferitor materiale și de a ține sub control eliminarea finală în condiții de siguranță pentru mediu și sănătatea umană a deșeurilor care nu pot fi reciclate/reutilizate.

 

În acest moment, în municipiul Baia Mare nu există niciun astfel de centru de colectare al vreunei entități publice, cetățenii și firmele putând duce aceste tipuri de deșeuri doar la operatori privați, cu costuri mari, fapt care contribuie la depozitarea necontrolată pe domeniul public a deșeurilor, implicit și la creșterea costurilor pentru salubrizare stradală.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Numai asta ne mai lipsește pe Craica. Rușine! În loc sa rezolvați problema Craica, o adânci-ți mai tare. Fără sa țineți cont de ce vor cetățenii din zona. RUȘINE!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here