PROGRAMUL RUȘINII NAȚIONALE – EXCLUSIV – Cum îți hrănește statul copilul cu… 65 de bani/zi, mimând că-i pasă: studiu de caz, Maramureș

0
682

LAPTE-MĂR-CORN-BISCUIȚI. Știți, n-are sens să reluăm pierzându-ne timpul vieții: statul acordă copiilor din grădiniţele cu program normal de 4 ore autorizate/acredite şi pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi particular, succesiv, un măr/zi, lapte și produse de panificaţie (un corn și câțiva biscuiți, de regulă) în limita unei valori zilnice/preșcolar-elev. Dar care este această limită maximă a valorii zilnice în anul de grație 2023?

 

Pentru cei grăbiți/dezinteresați, răspunsul: între 1,35 lei și 1,64 lei/zi/preșcolar-elev. Aceasta este suma finală, adică include produsele (lapte, măr, corn, biscuiți), TVA-ul și cheltuielile de transport, distribuţie şi depozitare. Scăzând chetuielile impuse (TVA, transport, distribuție și depozitare), exclusiv pentru lapte/măr și corn/biscuți rezultă cam… 1 leu. UN LEU!

 

Pentru cei cu stomac tare, iată sumele defalcate (care includ TVA, transport, distribuție, depozitare):

 

0,99 lei/zi lapte UHT
0,70 lei măr
0,65 lei corn și biscuiți
TOTAL: 1,35 lei/zi (când se livrează măr și biscuiți) – 1,64 lei (când se livrează lapte și corn)

Ce se poate face

 

Poate vă gândiți că statul n-are bani, că e sărac, dă cât poate și el. Păi, statul plătește doar produsele de panificație (cornul și biscuiții), laptele și fructele (merele) sunt plătite din fonduri europene nerambursabile (e un proiect național în acest sens, finanțat din Fondul European de Garantare Agricolă). Deci, practic, statul plătește doar 0,65 lei/zi/copil pentru corn sau biscuți, sumă din care se scad TVA, transport, distribuție, depozitare.

 

Grosso modo, producătorul cornului și a celor 4 biscuți trebuie să producă indispensabilele produse de panificație cu vreo 40 de bani, poate chiar mai puțin ținând seama că firmele nu-s Armata Salvării sau ONG-uri, deci intră în business să facă și niscaiva profit. Asta lămurește dilema de ce produsele sunt de o calitate execrabilă și cele mai multe sfârșesc aruncate la coșul de gunoi, fără să producă efectele scontate.

 

Însă statul, mimând că-i pasă, continuă să implementeze acest program prost conceput și ineficient. Înțelegem perfect că în această țară – jefuită la lumina zilei de jefuitori nesacționați de magistratura servilă intereselor celor care le-au ridicat într-o țară încremenită în subdezvoltare lefurile și pensiile speciale ca-n țări dezvoltate și le-au dat drepturi incomparabile cu țări civilizate, deși la noi sintagma cea mai des uzitată este „corupția nesacționată” – copiii sunt nesemnificativi, accentul punându-se pe banii livrați parlamentarilor, primarilor, viceprimarilor, președinților de consilii județene și sinecuriștilor de partid, dar chiar și în aceste condiții ar trebui schimbat ceva.

 

Chiar în contextul în care am fi toți așa cum ne consideră conducerea acestui stat – naivi, lobotomizați, creduli, nepăsători -, s-ar putea schimba, de pildă, acest program al rușinii naționale, iar sumele respective să nu fie repartizate comunistoid pe fiecare copil, ci doar celor proveniți din familii paupere, care chiar au nevoie de respectivele suplimente nutritive, ceea ce ar da posibilitatea majorării sumelor investite/copil și, mai ales, nu ar contribui la coșul risipei zilnice.

 

Pentru exemplificare, un studiu de caz: Maramureș…

 

Maramureș: au economisit” și în acest an 50% de pe spatele copiilor

 

În județul Maramureș, pentru a trage cu sete o bifă la acest darnic și miraculos program de hrănire a copiilor din grădinițe și școli, în ianuarie 2023 s-a declanșat o licitație pentru distribuția laptelui/mărului și cornului-biscuiților zilnici, care ar fi trebuit fi livrați din septembrie 2022 (pentru anul școlar 2022-2023). Licitația a demarat târziu, ca în fiecare an, pentru a se mai mulge/scuti niște bani din bugetul țării. Fiind o mizerie/inutilitate oferită de stat & UE, nimeni nu a protestat. În acest fel, s-a “economisit” și în acest an 50% din sumele ridicole, de pe spatele copiilor. Dă-i încolo, ăia mici nu votează.

 

Printr-un miracol, au fost și ofertanți, implicit câștigători ai licitațiilor. Mai puțin la lapte, unde licitația a fost reluată și atribuită abia la finalul lunii trecute. Să vedem cum s-au derulat faptele…

 

Produsele au fost împărțite în 6 loturi, geografic sau pe produse. Astfel, lotul 1 viza laptele distribuit în tot județul la prețul maxim de 0,99 lei (sumele cuprind TVA, transport, distribuție, depozitare – nu mai reluăm). Aici nu s-a prezentat NIMENI.

 

Merele: subofertate cu 37,38%

 

Lotul 2 viza merele distribuite în tot județul la prețul maxim de 0,70 lei. Estimarea maximă totală (pe anul școlar 2022-2023) a fost de 2 milioane de lei (exact: 2.022.883,74 lei, sumă care include TVA și restul serviciilor). Chiar dacă pare puțin credibil, a existat un ofertant. Acesta este firma Prioritar Impex SRL din Călan (jud. Hunedoara), controlată de Veronica Angela Pușcaș și specializată în produse de… panificație, dar care are și un depozit de mere din care face suc.

 

Nebăinuind că e unicul ofertant și vrând musai să câștige, a zis să le livreze copiilor din Maramureș merele din care face suc și a subofertat  cu… 37,38%. La estimarea ofertei, producătorii au ținut cont și că vor oferi produsele doar câteva luni, pentru că anul școlar s-a scurs jumătate până s-au organizat cei de la CJ Maramureș să facă licitațiile. Suma licitată: 1.162.121,38 lei. Contractul a fost semnat. Merele sunt livrate de două ori pe săptămână, atunci când se livrează biscuiți.

 

Corn/biscuiți, subofertate cu 45%

 

Trei zile se livrează corn (atunci când se livrează lapte), iar două zile, biscuți (atunci când se livrează mere). Pentru corn și biscuiți, în Maramureș s-au făcut 4 loturi: Sighetu Marmației-Tisa-Mara; Borșa-Valea Vișeului-Valea Izei; Târgu Lăpuș-Baia Sprie-Copalnic-Baia Mare-Seini; Chioar-Codru.

 

Lotul 3 Sighetu Marmației-Tisa-Mara. Estimat la o valoare de 784.325,40 lei, a fost sublicitat cu 45,10% de firma Pan Grup Dunca SRL din Vișeu de Sus (controlată de Grigore Dunca – mai are 9 asociați), care a câștigat cu 430.558,02 lei.

 

Lotul 4 Borșa-Valea Vișeului-Valea Izei. Estimat la o valoare de 1.102.007,80 lei a fost sublicitat cu 44,89% de firma R&B Com SRL din Baia Sprie (controlată de Lucian Alin Butean), care a câștigat cu 607.336,84 lei.

 

Lotul 5 Târgu Lăpuș-Baia Sprie-Copalnic-Baia Mare-Seini. Estimat la o valoare de 2.152.786,90 lei a fost sublicitat cu 44,90% de R&B Com SRL din Baia Sprie (controlată de Lucian Alin Butean), care a câștigat cu 1.186.209,50 lei.

 

Lotul 6 Chioar-Codru. Estimat la o valoare de 679.505,25 lei a fost sublicitat cu 44,66% de Roman SRL din Șomcuta Mare (Brutăria Datina – controlată de Cristina Rozalia Roman), care a câștigat cu 376.043,72 lei.

 

La fel, subliniere: subofertarea la un procent atât de mare este generată, cel mai probabil, nu de o reducere a calității produselor (care sunt atât de ieftine, implicit și proaste că nu mai ai ce să reduci, fiind proaste rău-rău de tot, fiind refuzate/respinse de foarte mulți copii, ceea ce i-a determinat pe mulți administratori de școli să înceapă o afacere subsidiară: creșterea porcilor – aceasta nu este o glumă, ori o ironie, ci un fapt), ci de întârzierea cu care au fost semnate contractele, la jumătatea anului școlar, statul făcând și în acest caz, ca în fiecare an!, o economie pe seama copiilor. Sigur, au încălcat niște legi, dar statul este cel mai mare “încălcător” de legi nesancționat.

 

Laptele, subofertat 25%

 

Pentru că lotul 1, care prevedea livrarea laptelui, nu a primit nicio ofertă, licitația a fost reluată și atribuită abia la în luna februarie. Imediat se termină școala… Atât s-a putut.

 

Laptele a fost estimat la 2.754.451,15 și a primit, chiar la a doua tentativă de atribuire, o singură ofertă, de la firma Simultan SRL din satul Orțișoara (jud. Timiș – Lactate SIM), controlată de Ioan Florin Herbai, care a subofertat cu 24,88%, câștigând contractul la valoarea de 2.069.097,51 lei.

 

Trei luni și jumătate, atât mai este până la încheierea anului școlar 2022-2023. Însă, în sfârșit s-au semnat contractele pentru hrănirea preșcolarilor și elevilor. Bifă.

 

* Foto generică: @romaniatv.net

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here