PROGRAMUL COMPLET – Sâmbătă, 13 mai, Noaptea muzeelor 2023: vezi ce au pregătit 11 muzee din Maramureș (Baia Mare și Sighetu Marmației) pe care le poți vizita gratuit

0
2291

NOAPTEA MUZEELOR 2023. Sâmbătă, 13 mai 2023, are loc o nouă ediție a evenimentului Noaptea muzeelor, un eveniment desfășurat la nivel internațional și aflat anul acesta la a 19-a ediție (evenimentul a fost inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și în prezent este patronat de Consiliul Europei, UNESCO și Consiliul Internațional al Muzeelor). Evenimentul, care contribuie la conturarea identității culturale, este celebrat prin aprinderea luminilor și deschiderea porților în aceeași noapte de muzee din zeci de țări.

 

Această scriere vă prezintă programul complet al celor 11 muzee din Maramureș (7 din Baia Mare și 4 din Sighetu Marmației).

 

BAIA MARE

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

Orar: 18.00-23.30 (ultima intrare)

Locație: str. Monetăriei nr. 1-3, Baia-Mare

Acces: gratuit

 

PROGRAM

Servicii de ghidaj de specialitate în expozițiile permanente: 

• „Descoperiri de Epoca Bronzului în zona Lăpușului”

• „Baia Mare – oraș liber regal”

• „Baia Mare-Piața Cetății”

• „Tot înainte! Elev în România comunistă!”

• „Suba Zoltan – Omul din spatele aparatului de fotografiat”

• „Minerit și civilizație în Maramureș”, expoziție unică în România

• „Arme din patrimoniul muzeului

 

Pe lângă acestea, vizitatorii se vor putea bucura și de două expoziții temporare:

• „Am și eu o jucărie la muzeu”, (curator de expoziție: muzeograf dr. Oana Alexandra Chirilă) – sunt expuse jocuri și jucării împrumutate muzeului de către membrii comunității băimărene. Obiectele, importante în istoriile personale, de multe ori suprapuse, ale maramureșenilor, sunt mai noi, mai vechi sau chiar transmise din generație în generație. Astfel, prin ochi de copil, expoziția prezintă nu doar o imagine a transformărilor socio-economice prin care a trecut și trece județul nostru, ci și metamorfozele conceptului de „copilărie” de-a lungul timpului. Expoziția va rămâne deschisă până în 5 iunie.

• „Mari aviatori brașoveni”, itinerată de la Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov, (curator de expoziție: muzeograf Traian-Constantin Dumbrăveanu). Expoziția prezintă activitatea în domeniul aviației a patru aviatori militari din cel de-Al Doilea Război Mondial: comandor Ioan Milu, comandor Emil Droc, comandor Eugeniu Pârvulescu și comandor Dan Vizanty, comandorul Ioan Peneș din Primul Război Mondial și, de asemenea, va fi prezentat aviatorul Albert Ziegler, constructor și promotor al aviației românești și mondiale. Expoziția cuprinde și machete de avioane, tablete de diferite dimensiuni, unde sunt prezentate în permanență filme despre aviatori, precum și câteva obiecte personale care le-au aparținut acestora.

 

La finalul traseului expozițional, vizitatorii vor putea achiziționa de la standul redeschis într-o nouă locație diverse suveniruri realizate din materiale sustenabile, precum și exemplare din publicațiile muzeului. De asemenea, în același spațiu, Librăria Cărturești Baia Mare va avea un stand cu vânzare unde vor prezenta cărți recente/bestsellers din domeniul Istorie, cu precădere cărți cu subiect istoric pentru copii și adolescenți.

 

Bastionul Măcelarilor

Locație: Piața Izvoarelor nr. 1, Baia Mare

Orar: 18.00-23.30 (23.30 ultima intrare)

Acces: gratuit

 

PROGRAM

În exterior, în curtea Bastionului (în zona pergolei), va putea fi vizitată expoziția ”Grădina Vie – spațiu urban pentru biodiversitate”. Tot în curte, în timpul programului special de vizitare, se vor desfășura diferite ateliere de meșteșuguri/crafting și educație ecologică, cu participare gratuită pentru public (adulți și copii).

 

În interiorul Turnului, va putea fi vizitată expoziția „La arme!… în muzeu” – Armament medieval (XV-XVIII) din patrimoniul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș”. Colecţia de arme medievale a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș s-a format la începutul secolului XX prin înregistrarea unor importante piese donate muzeului de către persoane fizice (50 de arme albe şi de foc), iar mai târziu prin donaţii ale unor importante instituţii, care achiziţionaseră de-a lungul vremii un număr de arme medievale, precum Primăria Baia Mare (puşti, halebarde, vârfuri de lance) şi arhiva oraşului Baia Mare (buzdugane). Azi aceste piese fac parte din fondul vechi al patrimoniului muzeal băimărean.

 

Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»

Locație: str. 1 Mai nr. 8, Baia Mare

Orar: 17.00-24.00 (24.00 ultima intrare)

Acces: vizitatorii pot alege tipul de bilet pe care îl primesc – gratuit, 1 leu, 2 lei, 3 lei, 5 lei, 6 lei, 10 lei, 12 lei

 

PROGRAM

17.00-24.00: Vizitarea expoziției permanente „Centrul Artistic Baia Mare. Repere Europene între tradiții şi inovații”;

17.00-24.00: Vizitarea expoziției temporare „Avangardă şi contemporaneitate”;

17.00-24.00: Vizitarea proiectului microexpozițional „Hollósy Simon – Cetatea Hustului”;

17.00-24.00: Amintiri colorate (pictură pe pânză și photo corner); într-un spațiu amenajat sub forma unui atelier de artist, vizitatorii vor avea posibilitatea de a picta o lucrare colectivă și de a-și realiza fotografii individuale sau de grup (participarea se face prin achitarea unei taxe de 5 lei). Lucrarea realizată de vizitatori va fi expusă la intrarea în spațiul expozițional al muzeului în perioada 16-30 mai 2023;

17.00-19.00: Atelier de creație (participarea se face pe baza unei programări prealabile, în limita a 12 participanți. Activitatea se adresează persoanelor cu vârsta de peste 10 ani. Taxa de participare este de 20 lei. Programările se fac telefonic la 0740142781 sau prin e-mail la adresa [email protected]);

18.00-19.30: desfășurarea concursului „Identifică cei mai reprezentativi artiști din expoziția permanentă” (participanții la concurs vor primi la intrarea în muzeu o fișă de participare care va conține o întrebare referitoare la artiștii a căror lucrări se regăsesc în expoziția permanentă a muzeului. Primii trei participanți care răspund corect la întrebare vor primi un premiu format dintr-un pachet de albume și cărți editate de către muzeu);

20.00-23.00: proiecție de filme documentare din domeniul artei băimărene.

 

Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș

Locație: str. Dealul Florilor nr. 1, Baia Mare

Orar: 18.00-23.30 (23.30 ultima intrare)

Acces: gratuit

 

PROGRAM

În Clădirea Pavilionară, expoziția permanentă „Lemnul în comunitatea tradițională – de la leagăn, la mormânt” oferă o viziune asupra celor mai importante momente și obiceiuri din viața oamenilor din comunitatea tradițională, iar expozilia temporară „Oamenii satelor”, al cărui autor este Patricia Toma, va purta pașii vizitatorilor în cultura rurală văzută prin obiectivul aparatului foto. A fost pregătită și o cabină foto pentru ca vizitatorii/doritorii să rămână, pe lângă informații, și cu o fotografie-suvenir. De asemenea, va fi organizată o tombolă cu premii și multe alte surprize.

 

Muzeul Satului – Secția în aer liber

Locație: str. Dealul Florilor nr. 1, Baia Mare

Orar: 18.00-20.00 (20.00 ultima intrare)

Acces: gratuit

 

PROGRAM

• Expoziția permanentă;

• Vizitatorii pot să participe la o vânătoare de comori în Satul de pe Deal pe care o vor descoperi printr-o aplicație interactivă.

 

Muzeul de Mineralogie Victor Gorduza

Locație: Bd. Traian nr. 8, Baia-Mare

Orar: 18.00-24.00 (23.30 ultima intrare)

Acces: gratuit

 

PROGRAM

  1. Vizitarea expoziției permanente
  2. Vizitarea expozițiilor temporare:
  • ”Lumina de la capătul tunelului”;
  • „Minerale în filatelia românească”;
  • „Minera(i)logic”;
  • „30 de ani de expoziții”.
  • Proiecție de filme documentare din domeniul științelor naturii.
  • Ora 20.00: program artistic – Concert susținut de Corul „Sf. Ioan Damaschinul” al Departamentului de Teologie Ortodoxă „Iustinian Arhiepiscopul”, dirijat de Pr. lect. univ. dr. Covaciu Aurelian Petrică, din cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare.

 

Muzeul de Științe Astronomice – Planetariu

Locație: str. George Coșbuc, nr. 16, Baia Mare

Orar: 17.00-23.30 (23.30 ultima intrare)

Acces: gratuit

 

PROGRAM

• Orele 17.00-21.00: activități educaționale (știință interactivă);

• Sărbătorind „Începuturile planetariului…”. Este Noaptea Planetarienilor – spectacole de planetariu la orele: 17.00, 18.00, 19.00, 20.00, 21.00, 22.00);

• Cu ochii pe cer: observații astronomice (orele: 21.00-23.30): planetele Venus și Marte, ISS (Stația Spațială Internațională), Stelele Spica și Arctururs, Roiul globular M3 (NGC5272) din Canes Venatici;

• Vizitarea expozițiilor de bază și permanente (17.00-22.00).

  1. „Sărbătorind centenarul planetariului. Primul capitol: …Începuturile… *(1923)”

 

Despre: Tehnica extrem de complexă a proiectoarelor de planetariu încadrează aceste sisteme, fără nici o exagerare, între știință și miracol. Planetariul este un simulator al cosmosului, iar capacitatea de a marșa între punctele din spațiu și cele din timp, pe secvențe ce acoperă mai multe decenii – îi atribuie acestui instrument excelent de popularizare a științei prin demonstrație opto-mecanică și imersiv-digitală pseudonimul de „mașină a timpului”. Pe de altă parte, planetariul are o istorie dinamică nu doar prin tehnologie, ci și prin ghidajul în sine, prin scenariile de spectacole și coloanele sonore.

 

SIGHETU MARMAȚIEI

Muzeul de Istorie-Arheologie și Muzeul de Științele Naturii

Locație: Piața Libertății nr. 15, Sighetu-Marmației

Orar: 17.00-23.00 (23.00 ultima intrare)

Acces: gratuit

 

PROGRAM

Expoziții:

• Civilizație preistorică dispărută în expoziția „Cultura Cucuteni” (Muzeul de Istorie-Arheologie);

• Jocuri create în Sighet în expoziția „Cum să-ți creezi propriul joc” (Muzeul de Științele Naturii);

• „Joacă… tu urmezi” – ateliere de jocuri create la Sighet (Muzeul de Științele Naturii);

• „În căutarea speranței” – expoziție de pictură. Autor: Bacs-Balea Daniela (Sălile de expoziții temporare) ;

• Expoziție de pictură Traian Bilțiu-Dăncuș, colecția Muzeului Maramureșan (Centrul Cultural pastoral Sf. Iosif Mărturisitorul);

• Arta Lemnului în Maramureș, colecția Muzeului Maramureșan (Centrul Cultural pastoral Sf. Iosif Mărturisitorul).

 

Muzeul Etnografic al Maramureșului

Locație: str. Bogdan Vodă nr. 1, Sighetu-Marmației

Orar: 17.00-23.00 (23.00 ultima intrare)

Acces: gratuit

 

PROGRAM

Expoziții

• Vernisajul expoziției „Moștenirea săsească” – partener: Muzeul ASTRA Sibiu;

• Despre poveștile straielor populare în expoziția „Dincolo de poveste. Graiul straielor moștenite” – 12 muzee partenere ;

• Sacralitate, icoane și iconari în expoziția „Isus trecând prin Înviere!” – partener Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat”.

 

Muzeul satului maramureșean

Locație: str. Muzeului nr. 1, Sighetu Marmației

Orar: 17.00-23.00 (23.00 ultima intrare)

Acces: gratuit

 

PROGRAM

• Tur nocturn și o seară de film.

 

Casa memorială Elie Wiesel

Locație: str. Tudor Vladimirescu nr. 1, Sighetu-Marmației

Orar: 17.00-23.00 (23.00 ultima intrare)

Acces: gratuit

 

PROGRAM

• Seară de film.

 

Andreea SZABO



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here