PROGRAMUL COMPLET – „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel” continuă în Țara Maramureșului

0
1538

EVENIMENT. După o primă săptămână de explorare în Țara Lăpușului, în perioada 23-30 iulie 2017, partea doua a festivalului reia drumul prin Țara Maramureșului, în perioada 13-20 august 2017.

 

“Țara Lăpușului a fost magică, o săptămână de împreună simțire. Fiecare sat a pregătit propriul său microeveniment, fără scenă, cu amplificare minimă, activând oameni, povești, muzicieni, ritualuri. Toate la un loc au declanșat o promovare masivă, resimțită la nivel național, obținută cu resurse financiare foarte reduse. Cheia în această poveste este ceea ce noi numim “Aurul României”: resursele umane de neprețuit ale comunităților rurale. De ce le numim așa? Pentru că au o capacitate unică și foarte valoroasă: posedă secretul fericirii și vor să îl împărtășească cu toți cei care le vizitează!”, a explicat Loredana Ionescu, co-producătorul evenimentului, care în acest an este finanțat parțial de Consiliul Județean Maramureș și Administrația Fondului Cultural Național.

 

“Deschidem partea a doua a festivalului duminică, 13 august, ora 19, în Valea Stejarului, lansând inclusiv Școala de Vară Moș Pupăză. Toți cei care doriți să participați, vă rugăm să fiți prezenți atunci. Am pregătit o săptămână fermecătoare, cu un scop simplu, crearea bucuriei prin cultura tradițională: prin lemn, prin lână, prin muzică, prin dans! Organizăm ateliere meșteșugărești (cioplit, țesut, dans și cântece tradiționale, ceteră, cimpoi și fluier, tulnic, drâmbă) în trei sate: Valea Stejarului, Săpânța și Bârsana. Nu necesită experiență. Sunt pentru adulți și pentru copiii lor! În fiecare seară participăm la o petrecere într-un alt sat gazdă. Duminică, 20 august, la finalul festivalului, ne întâlnim cu toții într-o mare horă a bucuriei la Săpânța. Veniți cu noi în explorarea propriilor rădăcini!”, a declarat Peter Hurley, inițiatorul evenimentului.

 

Fiecare zi a săptămânii este împărțită în trei părți: dimineața – ateliere de meșteșug, după amiaza – ateliere de dans și cântece tradiționale, seara – joc în sat (în fiecare seară în alt sat). Iată programul complet al evenimentului:

 

Duminică, 13 august, ora 19:00 – Recital de pricesne: Măriuca Verdeș, Lenuța și Teodora Purja, Proiecție film, Valea Stejarului;

Luni, 14 august, ora 19:00 și ora 21:00 – Plecare cu microbuz la Mănăstirea Bixad și Mănăstirea Moisei;

Marți, 15 august, ora 15:00 – Joc în sat, Valea Stejarului;

Miercuri, 16 august, ora 18:00 – Joc în sat, Ieud/Săcel;

Joi, 17 august, ora 17:00 – Joc în sat, Valea Vișeului;

Vineri, 18 august, ora 18:00 – Petrecere cu Grupul Iza, Berbești;

Sâmbătă, 19 august, ora 14:00 – 23:00 – Concertele Sus pe Bradova Bârsana, Peter Moynahan, Ducu Hotima, Corbu, Mircea Florian, Dirty Shirt;

Duminică, 20 august, ora 16:00 – Reuniunea Satelor, Săpânța. Ora 18:00 – Hora în jurul Cimitirului Vesel.

 

2mnewsATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here