PROFESIONIȘTI – Echipa de medici mureșeni coordonată de dr. Dorin Dorobanțu a reuşit reconstrucţia piciorului unei fetiţe din Maramureș, grav accidentată de un camion

3
4045
Dr. Dorin Dorobanțu

INTERVENȚIE COMPLEXĂ. 7 ore au muncit într-o extrem de complexă intervenție chirurgicală o echipă mixtă de medici din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, reușind reconstrucţia piciorului unei fetiţe în vârstă de 9 ani din Maramureș (Borșa), victimă a unui grav accident rutier.

 

Din echipa de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș au făcut parte medici și personal medical specializat în chirurgie plastică, chirurgie pediatrică, ortopedie pediatrică şi ATI pediatrie. Echipa medicală mureșeană a fost coordonată de şeful Compartimentului Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă a SCJU Târgu Mureș, doctorul Dorin Dorobanţu.

 

Medicii mureșeni „au realizat o intervenţie complexă de salvare a piciorului unei fetiţe de 9 ani, prin reconstruirea acestuia după un traumatism prin strivire-avulsie (smulgere) extensivă tegumentară şi de părţi moi”, a anunțat conducerea SCJU Târgu Mureș, precizând că fetița a ajuns la Târgu Mureş la 24 de ore de la accident (în 6 septembrie 2020), după ce, iniţial, a fost internată la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, unde au fost curăţate parţial plăgile.

 

Fetiţa în vârstă de 9 ani era cu bicicleta când a fost accidentată de un camion, fiind internată în SJU Baia Mare cu politraumatism (diagnosticul complet este: fractură de femur cuminutivă bilaterală, asociată pe membrul inferior drept, cu un traumatism prin strivire-avulsie extensivă tegumentară şi de părţi moi, dezmănuşare circulară coapse şi gambe şi dezorganizarea musculaturii la nivelul gambei, fractură claviculară dreptă fără indicaţie operatorie, fractură de coloană cervicală amielică, avulsie – separare prin ruptura sau smulgere a unei formaţiuni anatomice – parţială pavilion auricular drept şi parţial scalp regiune temporo-parietală dreaptă, multiple alte plăgi şi dermabraziuni intens poluate).

 

Pentru că la Baia Mare nu exista posibilitatea de a trata cazul în complexitatea sa, s-a solicitat transferul fetiței la Târgu Mureş. În Târgu Mureș, din cauza gravităţii leziunilor şi a riscului vital semnificativ reprezentat de intervenţia reconstructivă pe membru inferior drept, medicii au avut de ales între amputație și reconstrucție. Subliniere: a fost o mobilizare a societății civile, peste 400 de persoane din țară donând sânge pentru micuța pacientă (s-a implicat în acțiune și asociația Părinți Salvatori).

 

Au ales calea mai dificilă (pentru specialiști: s-a efectuat în urgenţă intervenţia de osteosinteză femur bilateral, acoperirea defectelor de părţi moi cu lambouri musculare translate şi rotate şi a defectelor tegumentare prin reaplicarea lamboului tegumentar avulsionat după prelucrarea acestuia ca grefă de piele liberă toată grăsimea. De asemenea, s-au prelucrat celelalte plăgi, avulsia de pavilion auricular, plaga de scalp şi plăgile poluate).

 

Evoluţia ulterioară a fost dificilă, dar lent favorabilă şi piciorul a mai necesitat intervenţii succesive de revizie de plagă, aplicare de pansament cu presiune negativă şi încă două etape de grefare cutanată. Astăzi, 12 octombrie 2020, echipa medicală mureșeană a realizat primul pansament fără anestezie generală.

 

Fetița a fost îndrumată spre recuperare medicală şi fizio-kinetoterapie, asociate cu asistenţă psihologică pentru depăşirea traumei psihice, cu reevaluări ulterioare chirurgicale, dacă va fi necesar. Dar și-a păstrat piciorul. Știm că genericele filmelor nu le mai citește nimeni, sperăm însă ca cei ajunși cu lectura la partea finală (aceasta) să nu sară peste numele salvatorilor.

 

Din echipa medicală coordonată de doctorul Dorin Dorobanţu au făcut parte membri ai ATI Urgenţă, doctorul Ionuţ Branea şi doctorul Codrin Bucur, iar terapia ulterioară şi anesteziile în evaluări au fost efectuate de Compartimentul ATI Pediatrie, coordonat de doctorul Simona Marinescu.

 

De asemenea, la intervenţie au mai participat doctorii Florin Patraulea – medic primar Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, Derzsi Zoltan – medic specialist Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, Radu Prişcă – medic specialist Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, Georgeta Cif – medic specialist Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă şi Cristian Vintilă – medic rezident Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă.

 

Andrada VLASATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here