PROBLEMA NR. 1 ÎN MARAMUREȘ – „Lipsa apei poate fi rezolvată prin finalizarea Barajului de la Runcu, care trebuie declarat investiție strategică”

1
2608

DE CE NU VORBIM DESPRE ASTA. În acest moment, “problema numărul 1 a Maramureșului este nefinalizarea Acumulării de la Runcu, care ar trebui declarat la nivel județean, și în regim de urgență!, ca investiție strategică”, a declarat, pentru 2mnews, consilierul județean Mihai Felician Cerneștean, pe care l-am provocat să determine principalele probleme administrative din Maramureș.

 

Rezolvarea lipsei apei

 

Cerneștean, care este președintele Comisiei Urbanism, Amenajarea Teritoriului și Protecția Mediului din administrația județeană, este convins că o decizie asumată politico-administrativ, cumulată cu un front comun cu parlamentarii maramureșeni, ar determina Guvernul să aloce resursele financiare necesare finalizării Acumulării Runcu (ar mai fi nevoie de vreo 200 de milioane de lei).

 

“Vă explic de ce: în contextul perioadelor din ce în ce mai dese în care multe localități maramureșene efectiv suferă de secetă (fapt care se răsfrânge nu doar asupra calității vieții oamenilor, ci are și un impact economic negativ de o dimensiune semnificativă – gândiți-vă, de exemplu, doar la agenții economici care și-au dezvoltat afaceri în turism), precum și în condițiile extinderilor rețelelor de apă, Barajul de la Runcu reprezintă singura rezolvare.

 

S-au redimensionat rețelele de apă (ceea ce este foarte bine, e firesc), însă sursa de alimentare a rămas aceeași. În aceste condiții, investițiile în extinderile rețelelor de apă sunt minimizate: degeaba ai robinetul în casă, dacă nu ai și apă, sau ai doar din când în când. De 55 de ani, noi avem o singură sursă principală de alimentare cu apă potabilă: Barajul Strâmtori-Firiza (foto mic stânga), dat în folosință în ’64 (a fost prima acumulare din România realizată pentru a servi ca alimentare cu apă a unui oraş)”, a argumentat Cerneștean.

 

Numai că Barajul Firiza a fost gândit pentru alimentarea cu apă potabilă şi industrială a oraşelor Baia Mare şi Baia Sprie la un debit instalat care să acopere necesitățile din perioada ’70 (de 1.650 l/s). Apoi, pe fondul dezvoltării economiei și populației județului, în 1976, pentru suplimentarea debitului s-a realizat o derivaţie (Brazi-Valea Neagră). Numai că aceasta a fost gândită să devină funcţională la finalizarea Acumulării Runcu. Investiția de la Runcu a început în 1987, în urmă cu 32 de ani și este cea mai veche investiție majoră nefinalizată din România.

 

După 32 de ani, e timpul să se termine!

 

“Am fost în teritoriu și am vorbit în această vară cu primarii din Ocna Șugatag, Breb, Săpânța, Cicârlău… Toți se plâng de lipsa de apă, este o problemă majoră, acută. Am trecut de cel de-al 12 ceas, trebuie să acționăm ferm, ca maramureșeni, să nu mai acceptăm să fim tratați an de an cu sume derizorii pentru acest obiectiv atât de important pentru județ! În Sighetu Marmației, debitul Tisei a scăzut cu peste 1 metru… La țară, dar nu numai la țară, oamenii nu mai știu ce să facă. Trebuie ca noi, toți cei aleși de cetățeni, să renunțăm la căciuleala asta ieftină care se întâmplă acum și să acționăm: Nu ne mai dați picături, finanțați întreaga lucrare pentru punerea în funcțiune pentru că este o problemă vitală pentru Maramureș”, a spus Mihai Felician Cerneștean (foto mic stânga).

 

Cum se rezolvă asta (această coalizare a forțelor decidente)? Cerneștean a răspuns cu subînțeles: “După alegeri, și cu ajutorul maramureșenilor, o să avem și pârghiile decidente necesare acestui obiectiv”.

 

Barajul de la Runcu (foto mic dreapta), înalt de 93 de metri care va crea un lac cu întinderea de 91 de hectare și va avea un volum de 26 de milioane de metri cubi, a fost conceput pentru suplimentarea debitului de apă pentru Baia Mare şi pentru alimentarea a zeci de localităţi din Maramureşul istoric, inclusiv al celui de-al doilea municipiu al județului, Sighetu Marmaţiei.

 

Pentru alimentarea cu apă a jumătate din Maramureș, reducerea riscului de inundaţii pe râurile Mara şi Iza şi producția de electricitate, statul a investit 95% din investiția totală, estimată la peste 900 de milioane de euro. Numai că banii se dau cu țârâita și problema lipsei de apă a Maramureșului se acutizează.

 

Cătălin VISCHI

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. La Farcasa pe locul depozitului este apa pentru un megaoras, plus apele termale dar mai incompetenti ca cei de la conducerea judetului nostru nu stiu daca exista !!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here