PRIMAR ALES, DAR INVALIDAT – Incredibilul cumul de factori care au cauzat invalidarea mandatului de primar de Băsești a lui Ioan Călăuz

1
2281
Ioan Călăuz

EXCLUSIV. La alegerile electorale din 27 septembrie 2020, cei mai mulți (40,02%) dintre cetățenii din comuna maramureșeană Băsești care s-au prezentat la urne l-au ales primar pe Ioan Călăuz (PNL). Rezultatul a fost validat, pe rând, de BEC, BEJ și AEP. Însă din cauza unui cumul de factori, Călăuz nu are dreptul de a depune jurământul de primar, implicit nu-și poate începe mandatul cu care l-au încredințat alegătorii, fiind… invalidat de instanța de judecată. Urmează povestea reală a singurului primar din județul Maramureș, ales, dar (cel puțin deocamdată) invalidat.

 

Ales primar, invalidat de instanță

 

În 21 octombrie 2020, Completul nr. 2 Civil al Judecătoriei Baia Mare a respins cererea lui Ioan Călăuz (57 de ani, primar din anul 1996) de validare a mandatului de primar. Motivația instanței este una tehnică, perfect acoperită de lege: cererea a fost tardiv formulată. De ce nu a fost înregistrată cererea în timpul prevăzut de lege?, l-am întrebat chiar pe cel în cauză.

 

Conform legii, în cel mult 20 de zile de la data alegerilor (în cazul de față, ultima dată era sâmbătă, 17 octombrie 2020), secretarul UAT-ului are obligația să trimită la instanța de judecată documentele alesului (printre altele, cazierul celui ales și datele de la mandatarul financiar).

 

“Secretarul comunei Băsești (n.red., Gheorghe Dragoș) este foarte bolnav și, în această perioadă în care trebuia să trimită documentele la Judecătorie, a primit decizia de pensionare și nu s-a mai ocupat. Am preluat eu sarcinile, dar m-am îmbolnăvit și eu, am fost confirmat cu COVID-19. Din cauza bolii, am reușit să depun documentele doar cu o zi întârziere (n.red., conform datelor din dosar, acesta a fost înregistrat în 20 octombrie), fiind internat în spital și în acest moment. Judecătoria a invalidat cererea pe motiv de tardivitate”, a explicat primarul Călăuz, pentru 2mnews.

 

Ce se întâmplă acum? Legea îi dă dreptul primarului ales să facă recurs, ceea ce Călăuz a și făcut, acesta fiind judecat vineri, 30 octombrie, însă completul care judecă recursul a rămas în pronunțare, urmând să dea o soluție luni, 2 noiembrie. “În recurs am motivat întârzierea cu argumente foarte bine susținute (cu adeverințe medicale, rezultatul testului COVID-19, adeverința că sunt internat și în acest moment în spital)… Nu există motive să nu treacă (n.red., cererea de validare a mandatului de primar)”, a mai precizat Călăuz, pentru 2mnews.

 

2mnews urmărește speța și vă ține la curent cu desfășurarea acesteia.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here