PRIMA DE ACTIVARE – Maramureș, locul 5 în țară la numărul de șomeri angajați, însă numărul acestora este extrem de redus

0
171

STIMULENT. În prima jumătate a acestui an, 224 de șomeri maramureșeni s-au angajat și au primit așa-numita primă de activare în valoare de 1.000 de lei neimpozabili. Conform legii, statul acordă 1.000 de lei neimpozabili (sub forma stimulentului denumit primă de activare) celor înregistrați oficial ca șomeri (de cel puțin 30 de zile), care nu beneficiază de indemnizație de șomaj și care și-au găsit un loc de muncă cu normă întreagă (la un alt angajator decât cel cu care a fost în relații de muncă în ultimul an) pentru o perioadă mai mare de trei luni.

 

Această primă de activare se acordă în două tranșe: 50% la data angajării și 50% la expirarea celor trei luni de la angajare. Deși anul trecut prima de activare a fost dublată, stimulentul nu reușește să-și atingă scopul decât în mică măsură (la nivel național, dacă în 2017 peste 27.000 de șomeri au primit indemnizația, în 2018 numărul acestora a scăzut până la aproximativ 7.700, iar în prima jumătate a anului 2019 au încasat stimulentul aproximativ 4.550 de persoane).

 

În acest an, clasamentul pe județele în care au fost acordate cele mai multe prime de activare arată așa: 1) Cluj (331), 2) Bacău (243), 3) Dâmbovița (239), 4) Prahova (228), 5) Maramureș (224).

 

Liviu DAMIAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here