PREVIZIBILA ÎNȚELEGERE – Care e treaba cu noua șefă a Spitalului de Infecțioase, impusă de Viorica Cherecheș și acceptată, cu noduri, de Zetea

1
2211
Gabriel Zetea, Ludovica Rusu și Viorica Cherecheș

NUMIRE. Știrea finalului de an din sistemul de sănătate din Maramureș nu e deloc o noutate, ci, mai degrabă, e doar o informație fâsâită care datează din urmă cu aproape doi ani: Ludovica Rusu, fosta deținătoare absolută a adevărului financiar (titulatura oficială este director economic) din Spitalul de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare, a semnat contractul de management în prezența șefului administrativ al județului, pesedistul Gabriel Valer Zetea. Deci, e noua șefă a spitalului condus și odinioară și acum de Viorica Cherecheș, influenta mamă a primarului Băii Mari.

 

Se știa de doi ani!

 

Acest deznodământ era public încă de când fosta manager al spitalului, Viorica Cherecheș, a fost obligată de lege să demisioneze din funcție pentru a rămâne deputat. Practic, se știa și la nivel de portar (ușier) din sistemul public de sănătate că “o lasă în locul ei”, la șefia spitalului, pe fosta sa director economic (funcție care pe vremuri era denumită contabil șef), o colaboratoare maleabilă și continuu subordonată, dintr-un motiv logic, nelegal și la fel de cunoscut: având-o la timonă pe Rusu, avea încredere că va conduce tot ea spitalul, din umbră.

 

Acum, Zetea a semnat contractul de management și a dat niște limbi administrative servile acolo unde scuipa în urmă cu vreo doi ani, comparând-o pe Rusu cu Sorina Pintea, tot un economist ajuns ministru al Sănătății. Dar asta pare a nu mai fi o rușine pentru Zetea, ci o normalitate: “Dacă la conducerea spitalelor nu se află neapărat un medic, ci un om bine pregătit, rezultatele sunt mult mai bune şi acest lucru se vede şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, unde a fost manager doamna Sorina Pintea, actualul ministru al Sănătăţii, şi la Spitalul de Boli Infecţioase unde a câştigat concursul un economist, în persoana doamnei Ludovica Rusu”.

 

Decizia corectă”

 

Era indicat și firesc ca Zetea măcar să mimeze că e jenat de situație, pentru că în februarie 2017 el a fost cel care a ejectat-o pe Rusu din funcția în care se pregătea s-o înscăuneze Viorica Cherecheș și l-a numit interimar pe Mircea Ciocan (foto, pe atunci naiv consilier județean care s-a încrezut, ca un veritabil prost, în cuvântul lui Zetea).

 

Vă reamintesc că atunci, în 3 februarie 2017, Rusu urma să concureze (singură, adică ea cu ea) pentru funcția de manager al spitalului, dar șeful pesediștilor maramureșeni a debarcat-o fățiș, anulând concursul (pentru vicii de procedură), “în pofida amenințărilor fostei manager, Viorica Cherecheş (actualmente deputat în Parlamentul României), şi a fiului acesteia, primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheş”, după cum spunea la acea vreme.

 

Atunci, Zetea scria pe Facebook “am avut de înfruntat presiuni în privința numirii managerului de la spital, dar am luat decizia corectă, cu Mircea Ciocan. Voi avea în minte doar interesul pur administrativ și bunul mers al instituțiilor și proiectelor județului Maramureș”. După o vreme, soluția corectă n-a mai fost Ciocan, ci Rusu.

 

Timpul, însă, a rezolvat deranjamentul stomacal din relația Zetea – familia Cherecheș, iar în august 2017, la abia o jumătate de an de când pesedistul Zetea l-a instigat pe Ciocan să descopere “relele financiare comise de fosta manager Viorica Cherecheș”, șeful de la noua județeană de partid s-a dezis de Ciocan, sacrificându-l pe altarul noii prietenii cu, până atunci, dușmanii săi. Ciocan a plecat cu coada-ntre picioare, redevenind sindicalist, Viorica Cherecheș a acceptat o numire de fațadă (interimatul dr. Sorina Bîrle) până la împlinirea “pohtei ce-a pohtit” (numirea lui Ludovica Rusu), fapt legiferat acum, în decembrie, că tot e luna cadourilor.

 

Câștigător previzibil

 

Ca fiecare concurs organizat sub supravegherea lui Zetea și acesta a avut, așadar, câștigătorul cunoscut dinainte. De altfel, fosta manager interimar de după debarcarea lui Ciocan, dr. Bîrle, nici măcar nu s-a înscris la simulacrul de concurs organizat sub oblăduirea lui Zetea (Spitalul fiind sub controlul administrativ al CJ Maramureș), numai că Rusu n-a fost lăsată chiar singură (ca și prima dată), contracandidata fără șanse (în probele de fond din atletism, colocvial, se numește “iepure”) fiind Daniela Bozga, șefa Biroului Managementul Calității, Control Intern Managerial al Spitalului Județean. Sigur, „jurații”, pe post de “unși ai lui Zetea pe Pământ”, au apreciat că proiectul după care Bozga vrea să conducă spitalul e varză și i-au dat 5,87, doar să fie, așa, o notă de trecere. Rusu a fost notată însă cu 9,67, ca o aspirantă la perfecțiune. Ura și la gară!

 

Gabriel Zetea și Ludovica Rusu

Apoi, deși nu mai conta, Zetea a zis că Spitalul de Boli Infecţioase (despre care până atunci zicea că a fost unul acaparat financiar de interesele lui Cherecheș) este unul de elită, a dat limba regulamentară, de preș umil, că “managerul are un rol foarte important în performanţa serviciilor spitaliceşti. Rusu a zis și ea, cu timiditate, ceea ce a repetat asiduu în fața oglinzii, mulțumind de parc-ar fi câștigat un Oscar și neuitând să sublinieze că funcția o obligă (!) să continue “proiectele începute de conducerea Spitalului de Boli Infecţioase” – cred că nu funcția o obligă, ci Viorica Cherecheș (ceea ce nu e neapărat un lucru rău, poate dimpotrivă, însă e un fapt nelegal), cea care continuă să facă gărzi în spital, fapt perfect legal.

 

Spitalul de Boli Infecţioase și Psihiatrie Baia Mare, fondat în anul 1981, este al treilea ca dimensiune din municipiul reședință de județ și are reputația uneia dintre cele mai moderne clinici din nord-vestul țării.

 

Cătălin VISCHI

 

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here