PREŢ – A fost stabilit principalul element luat în calcul la închirierea păşunilor din Maramureş

0
2297
Bivoli la pășune, în Maramureș

PĂŞUNI. În Maramureş, preţul mediu pentru tona de masă verde obţinută de pe pajiştile din judeţ a fost stabilită la 60 de lei, prin Hotărârea Consiliului Judeţean. Este o menţinere a preţului, acesta fiind neschimbat din anul 2014. Ce relevanţă are această decizie?

 

Preţul mediu pentru tona de iarbă (masă verde) obţinută de pe pajişti se stabileşte pentru  determinarea preţului concesiunii/închirierii suprafeţelelor de pajişte aflate în domeniul public şi privat al comunelor, oraşelor şi municipiilor din judeţ. Practic, acest preţ mediu (stabilit la nivel judeţean), împreună cu capacitatea de păşunat stă la baza stabilirii preţului final decis de consiliile locale în contractele de concesionare a păşunilor aflate în proprietatea unităţilor administrativ-teritoriale.

 

Conform legii, preţul de concesiune/închiriere a pajiştilor nu poate depăşi 50% din valoarea masei verzi/ha, calculată în funcţie de preţul mediu stabilit de Consiliul Judeţean. Pentru comparaţie, iată câteva dintre preţurile pentru tona de masă verde obţinută în 2017 de pe pajiştile din alte judeţe: Brăila – 10 lei, Ialomiţa – 25 de lei, Buzău – 33 de lei, Bihor – 40 lei, Vâlcea – 50 de lei, Mehedinţi – 55 de lei, Vrancea – 110 lei.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here