PREMIILE “ATELIER 2021” – Dekaroom, al Teatrului Municipal Baia Mare, cel mai bun spectacol la Festivalul Internațional de Teatru Atelier

0
364

FESTIVALUL DE TEATRU ATELIER 2021. În perioada 22-30 iunie 2021, la Baia Mare s-a desfășurat cea de-a 27-a ediție a celui mai vechi festival internațional de teatru din România: Festivalul Atelier (acum cu o titulatură… extinsă: Festivalului Internațional de Artele Spectacolului „Atelier”).

 

Scrierea de față vă prezintă nominalizații și câștigătorii premiilor, cu mențiunea că din cauza punerii genunchiului pe sol să ne arătăm disponibilitatea la diversitate și a altor asemenea fapte cotidiene care ar fi amuzante, dacă n-ar fi triste, și titulatura premiilor s-a schimbat/complicat, pentru fiecare fiind inventată o nouă pompoasă titulatură, menită să elimine diferențele de sex și eventualele alte sensibilități (de exemplu, Premiul pentru Cea mai bună actriță a devenit Premiul pentru expresivitate în asumarea partiturii teatrale… și alte asemenea).

 

Pentru că noi nu credem că civilizația, care implică și acceptarea diversității de orice formă/gen, se declară prin simpla punere a genunchiului pe podea/pământ, 2mnews a păstrat, pentru o mai bună înțelegere a publicului larg, și titulatura firească a premiilor, alăturând-o celei comunicate de organizatori. Să-i cunoaștem pe premianți…

 

Juriul Festivalului Internațional de Artele Spectacolului „Atelier” – ediția a XXVII-a (alcătuit din Ioana Crăciunescu, Doru Mareș și Claudiu Groza) a acordat următoarele premii:

 

* Cea mai bună scenografie – Premiul “Gheorghe Dinu” pentru viziune plastică a spațiului scenic

Nominalizări:

  1. Szvatek Péter și Varsányi Anna – VĂDUVA KARNYÓ ȘI CEI DOI ZVĂPĂIAȚI, o producție Szegedi Pinceszinház & Aradi Kamaraszínház
  2. Andreea Tecla – VERDE TĂIAT, o producție a Asociației „Pro Teatru” Zalău
  3. Mihai Vălu – DEKAROOM și AQUARIUS, producții ale Teatrului Municipal Baia Mare

Câștigător: Andreea Tecla, pentru scenografia spectacolului “Verde tăiat”, o producție a Asociației ”Pro Teatru” Zalău

 

* Cea mai bună actriță – Premiul pentru expresivitate în asumarea partiturii teatrale

Nominalizări:

  1. Éder Enikő – VĂDUVA KARNYÓ ȘI CEI DOI ZVĂPĂIAȚI, o producție Szegedi Pinceszinház & Aradi Kamaraszínház
  2. Simona Măicănescu – ASTĂZI MAI BINE NU M-AȘ FI ÎNTÂLNIT CU MINE ÎNSĂMI, o producție Association ART12PM PARIS (Franța) și Fundația „Doina Levintza”
  3. Sanda Savolszky – NEVROZELE SEXUALE ALE PĂRINȚILOR NOȘTRI, o producție a Teatrului Municipal Baia Mare

Câștigător: Simona Măicănescu, pentru rolul din spectacolul ASTĂZI MAI BINE NU M-AȘ FI ÎNTÂLNIT CU MINE ÎNSĂMI, o producție Association ART12PM PARIS (Franța) și Fundația „Doina Levintza”

 

* Cel mai bun actor – Premiul pentru creativitate în interpretarea actoricească

Nominalizări:

  1. Gerner Csaba – VĂDUVA KARNYÓ ȘI CEI DOI ZVĂPĂIAȚI, o producție Szegedi Pinceszinház & Aradi Kamaraszínház
  2. Iulian Bulancea – DEKAROOM, o producție a Teatrului Municipal Baia Mare
  3. Andrei Gîjulete – METAMORFOZE, o producție a Teatrului de Nord Satu Mare

Câștigător: Gerner Csaba, pentru rolul din spectacolul VĂDUVA KARNYÓ ȘI CEI DOI ZVĂPĂIAȚI, o producție Szegedi Pinceszinház & Aradi Kamaraszínház

 

* Cea mai bună regie – Premiul pentru inovație în edificarea discursului teatral

Nominalizări:

  1. Adina Lazăr – pentru regia spectacolului VERDE TĂIAT, o producție a Asociației „Pro Teatru” Zalău
  2. Victor Olăhuț – pentru reia spectacolului VĂZDUH, o producție Cultură`n Șură și Teatrul Național ”Radu Stanca” Sibiu
  3. Tapasztó Ernő – pentru regia spectacolului VĂDUVA KARNYÓ ȘI CEI DOI ZVĂPĂIAȚI, o producție Szegedi Pinceszinház & Aradi Kamaraszínház

Câștigător: Tapasztó Ernő, pentru regia spectacolului VĂDUVA KARNYÓ ȘI CEI DOI ZVĂPĂIAȚI, o producție Szegedi Pinceszinház & Aradi Kamaraszínház.

 

* Cel mai bun spectacol – Premiul pentru experiment artistic și originalitate estetică

Nominalizări:

  1. DEKAROOM, o producție a Teatrului Municipal Baia Mare
  2. METAMORFOZE, o producție a Teatrul de Nord Satu Mare
  3. VERDE TĂIAT, o producție a Asociației ”Pro Teatru” Zalău

Câștigător: DEKAROOM – regizori Andrei Dinu și Raul Hotcaș, o producție a Teatrului Municipal Baia Mare.

 

Dekaroom, un spectacol de teatru-labirint în regia lui Andrei Dinu (laureat pentru regie la Festivalul Atelier – ediția din 2019) și Raul Hotcaș, explorează spațiile ascunse ale teatrului și potențialul salvator al acestora, amintindu-ne că, aidoma marilor catedrale în care oamenii Evului Mediu se adăposteau în vreme de ciumă, și teatrul poate fi un loc de refugiu pentru trupurile și sufletele noastre. Iar personajele celor zece spații ale Dekaroom-ului tocmai despre asta vorbesc.

 

În distribuție: Ioan Costin, Alexandra Vanci, Carmen Bulancea, Inna Andriuca, Aurora Prodan, Iulian Bulancea, Denisa Blag, Petru Damșa, Alex Macavei, Eduard Bîndiu, Izabela Tsujimoto. Colectivul tehnic: Mihai Vălu (scenografie), Norbi Mezei (video mapping), Teo Molnar (proiecții/foto), Daiana Nițu (desene), Cristi Popovici (filmare), Alex V. Miclăuș (concept afiș).

 

S-au mai acordat și premii speciale. Premiul “Petru Marie Bianu” pentru muzică de scenă (acordat de Fundația ACCUMM din București) a fost câștigat de Marin Grigore și Vlad Robaș pentru muzica din spectacolul VĂZDUH, o producție Cultură’n Șură și Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu. Premiul Asociației Atelier ’92 a fost câștigat de Vali V. Popescu, pentru rolul din spectacolul VAN DAN – 10 ANI DE SÂNGE MURDAR, o producție a Teatrului Național “Aureliu Manea” din Turda.

 

* Sursele fotografiilor: foto mare @ Teo Molnar via Teatrul Municipal Baia Mare; foto mici @ Festivalul Internațional de Teatru Atelier

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here