PRELUNGIRE – Procurorul Bogdan Gabor, care s-a retras din cursa pentru funcția de șef al procurorilor maramureșeni, rămâne șef al judiciariștilor bistrițeni

0
411
Bogdan Gabor

DELEGARE MAGISTRAT. Prelungirea delegării procurorului Bogdan Gabor (Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș) în funcția de procuror șef al Secției judiciară a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud a ajuns la votul final, al Secției Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) – ceea ce înseamnă că solicitarea a fost făcută de prim-procurorul Parchetului, Adrian Briciu, iar Gabor și-a dat acordul scris. Practic, urmează o formalitate, care va fi îndeplinită astăzi (marți, 25 aprilie 2023).

 

Decizia lui Gabor (47 de ani) de a continua încă 6 luni (de regulă, acesta este termenul acordat la prelungirea delegării) la Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud dărâmă supoziția că ar fi renunțat la conducerea Parchetului Maramureș exclusiv pentru o pensie mai mare – pensia de serviciu a magistraților este în cuantum de 80% din salariul de bază brut lunar + sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării (sporuri care sunt semnificative în cazul unui magistrat delegat în alt oraș decât cel de domiciliu).

 

De ce? Pentru că luna trecută, Gabor a împlinit condiția de vechime pentru a se pensiona, respectiv 25 de ani lucrați în magistratură și meserii asimilate (jurisconsult sau avocat). El este procuror din 1 ianuarie 1999, având însă și o perioadă de 9 luni și jumătate în care a fost consilier juridic, ceea ce înseamnă că la 15 martie 2023 a împlinit perioada minimă impusă specialilor (25 de ani munciți în magistratură + meserii asimilate juridice, indiferent de vârstă).

 

Vă reamintim în vara anului trecut, când CSM a scos la concurs mai multe funcții de conducere vacante, printre care și cea de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș, Bogdan Gabor a fost singurul înscris pentru respectivul post, a trecut cu brio toate probele și s-a retras, surprinzător, înaintea ultimei probe (susținerea proiectului de management, o formalitate). La acea vreme, Gabor era prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș (funcție obținută cu titlu interimar, prin delegare din 15 iulie 2016, când l-a înlocuit pe titularul postului, Florin Deac, pe perioada mandatului acestuia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii – Deac s-a pensionat imediat după finalizarea mandatului la CSM).

 

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud se confruntă cu un deficit major de procurori, cazul particular al acestuia fiind semnalat CSM de Gabriela Scutea, procuror general al Parchetului de pe Înalta Curte de Casație și Justiție. Funcția de șef al Secției Judiciară a Parchetului din Bistrița-Năsăud este vacantă în acet moment. Gabor a fost 4 ani șef al Secţiei Judiciară a Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș.

 

* Foto: @newsweek.ro

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here