PREEMȚIUNE – Administrația publică din Baia Mare negociază cumpărarea a două apartamente din Claustrul Mănăstirii Minoriților, imobil ruinat, edificat în anul 1734

0
822
Imobilul de pe strada Crișan nr. 6

NEGOCIERE. Două apartamente situate în apropiere de Direcția de Venituri a Primăriei Baia Mare, pe strada Crișan nr. 6, în Claustrul Mănăstirii Minoriților – clădire aflată în stare de degradare -, vor fi negociate pentru achiziție de către municipalitate.

 

În contextul în care cele două apartamente se află într-un imobil monument istoric de categorie A, conform legii, înainte de a le scoate la vânzare pe piața liberă, persoanele care sunt obligate să ofere dreptul de preemțiune unor instituții publice. Consiliul Județean a declinat exercitarea acestuia, însă Consiliul Local Baia Mare va împuternici comisia de licitaţie pentru a negocia prețul de cumpărare a imobilelor, după întocmirea unui raport de evaluare de către un evaluator autorizat. Ulterior, preţul şi termenii cumpărării imobilelor trebuie aprobate de Consiliul Local.

 

Claustrul Minoriților din Baia Mare a fost edificat în anul 1734, în perioada întăririi curentului antireformat, ordinul religios obținând terenul din centrul orașului, pe care a ridicat clastrul (curtea interioară a mănăstirii, mărginită pe laturi de un portic acoperit) – inițial, acesta avea un singur nivel, ulterior imobilul fiind etajat. Din 1773, după desființarea Ordinului Iezuiților, în respectiva clădire a continuat să funcționeze școala iezuiților, încredințată minoriților.

 

În 1787 împăratul József II a întrodus obligativitatea predării limbii germane în școlile imperiului, măsură neacceptată de minoriți, drept urmare școala a fost preluată de profesori laici și mutată într-o rezidență care aparținea Primăriei orașului. Ordinul Minoriților a părăsit România după cel De-al Doilea Război Mondial.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here