PREEMȚIUNE – Administrația publică din Baia Mare negociază cumpărarea a două apartamente din Claustrul Mănăstirii Minoriților, imobil ruinat, edificat în anul 1734

0
459
Imobilul de pe strada Crișan nr. 6

NEGOCIERE. Două apartamente situate în apropiere de Direcția de Venituri a Primăriei Baia Mare, pe strada Crișan nr. 6, în Claustrul Mănăstirii Minoriților – clădire aflată în stare de degradare -, vor fi negociate pentru achiziție de către municipalitate.

 

În contextul în care cele două apartamente se află într-un imobil monument istoric de categorie A, conform legii, înainte de a le scoate la vânzare pe piața liberă, persoanele care sunt obligate să ofere dreptul de preemțiune unor instituții publice. Consiliul Județean a declinat exercitarea acestuia, însă Consiliul Local Baia Mare va împuternici comisia de licitaţie pentru a negocia prețul de cumpărare a imobilelor, după întocmirea unui raport de evaluare de către un evaluator autorizat. Ulterior, preţul şi termenii cumpărării imobilelor trebuie aprobate de Consiliul Local.

 

Claustrul Minoriților din Baia Mare a fost edificat în anul 1734, în perioada întăririi curentului antireformat, ordinul religios obținând terenul din centrul orașului, pe care a ridicat clastrul (curtea interioară a mănăstirii, mărginită pe laturi de un portic acoperit) – inițial, acesta avea un singur nivel, ulterior imobilul fiind etajat. Din 1773, după desființarea Ordinului Iezuiților, în respectiva clădire a continuat să funcționeze școala iezuiților, încredințată minoriților.

 

În 1787 împăratul József II a întrodus obligativitatea predării limbii germane în școlile imperiului, măsură neacceptată de minoriți, drept urmare școala a fost preluată de profesori laici și mutată într-o rezidență care aparținea Primăriei orașului. Ordinul Minoriților a părăsit România după cel De-al Doilea Război Mondial.

 

2mnewsATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ