POST-MINERIT – Cine mai deține în Maramureș permise valide de exploatare a minereurilor

1
1126

PERIMETRE. Dacă vă-ntrebați ce-a mai rămas din mineritul maramureșean (pe lângă minele-nchise care poluează apele din județ), aveți răspunsul în această scriere. Sintetizat: hârtii/documente (licențe/permise de exploatare) care dau dreptul (ipotetic) unor companii să exploateze minereuri și steril minier. Sigur, acestea nu sunt puse în practică din varii motive. Dar există și sunt “în termen” (valabile). Urmează detaliile.

 

În acest moment, potrivit datelor ANRM (Agenția Națională pentru Resurse Minerale), Compania Națională a Metalelor Prețioase și Neferoase Remin SA (companie aflată în insolvență de mai bine de 12 ani, din februarie 2009) mai deține o licență de exploatare validă pentru minereuri auro-argentifere în perimetrul de la Săsar și două licențe de exploatare valide pentru minereu polimetalic în perimetrele de la Baia Sprie și Băiuț (de asemenea, insolventa companie a statului mai are validă și licența de exploatare a calcarului din perimetrul Săsar).

 

Alte 4 licențe de exploatare valide are și compania Romaltyn Mining SRL, toate pentru produse reziduale miniere (steril minier/pirite). Acestea sunt acordate pentru perimetrele Iaz de decantare-Aurul Săsar, Uzina de preparare Aurul SA Baia Mare și iazurile de decantare de la Flotația centrală și Meda din Baia Mare.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here