POST-CALIFICARE – Ce au scris suedezii de la Alingsås HK după ce au fost eliminați de Minaur Baia Mare în semifinala EHF European Cup

0
830

REACȚII. Minaur Baia Mare a pierdut cu echipa suedeză Alingsås HK, cu 31-28 (10-10), returul semifinalei EHF European Cup (a treia competiție valorică intercluburi de pe continent), dar s-a calificat în finala competiției cu scorul general 62-59, în urma victoriei din meciul tur, 34-28 (19-16), de la Baia Mare. O calificare strălucită a elevilor lui Alexandru Sabou, primul club de handbal din România (înființat la Baia Mare, în 14 mai 1974 – o zi de miercuri) urmând să joace finala pentru un trofeu european după 34 de ani – echipa masculină a clubului Minaur a jucat de două ori în istorie finala unei cupe europene, IHF Cup (1985 și 1988), câștigând trofeul de fiecare dată (de ambele ori în dauna unor echipe din fosta URSS, SII Zaporoje și Granitas Kaunas).

 

În meciul retur al semifinalei (despre care aveți detalii AICI), băimărenii au fost învinși, după un meci în care au fost mai buni în prima repriză (când au condus și cu 3 goluri) și în care au gestionat perfect 55 de minute menținând meciul egal (26-26), dar și-au îndeplinit obiectivul: o nouă finală europeană după 34 de ani. Precedenta prezență a Minaurului într-o finală europeană a avut loc în 14 și 25 mai 1988, dubla cu echipa Granitas Kaunas din URSS, încheiată victorios, după 20-21 (8-11) la Kaunas și 23-20 (10-11) la Baia Mare.

 

Pentru că acesta a fost și ultimul meci al căpitanului echipei suedeze, pivotul Niclas Barud, care a decis să retragă din activitatea sportivă la 34 de ani, după ce a jucat în ultimele cinci sezoane la Alingsås HK, clubul suedez a făcut o excepție de la regulă, interviul explicativ de după meci fiind realizat cu antrenorul principal Mikael Franzén, dar și cu căpitanul formație, Barud.

 

Barud (foto mic dreapta) și-a început cariera de handbalist profesionist în 2004, devenind campion al Danemarcei (în 2013, cu Aalborg Håndbold), dublu câștigător al EHF Cup (actuala EHF European League, a doua competiție valorică intercluburi de pe continent – cu echipa germană TPSG Frisch Auf Göppingen) și a fost selecționat de 46 de ori în naționala Suediei. El a jucat de-a lungul carierei sale la echipele HK Aranäs (Suedia), IK Sävehof (Suedia), Aalborg Håndbold (Danemarca), Frisch Auf Göppingen (Germania) și Alingsås HK (Suedia).

 

Pivotul suedez, care a marcat 16 goluri în această ediție a EHF European Cup, dar doar unul în ultimul meci al carierei, a considerat că echipa sa a pierdut calificarea după prima repriză, încheiată la egalitate, 10-10. „În prima repriză nu ne-am poziționat în poziții profitabile, nu ar fi trebuit să ne retragem deloc”, a spus Barud, după ultimul meci al carierei (“Cred că va fi o ușurare să nu trebuiască să fii undeva după-amiaza” – a spus despre retragerea sa din sport), zâmbind. Amar, trist, dar zâmbind. Pentru că handbalul este un sport, nu o operație pe cord, care-ți decide viața.

 

Antrenorul Mikael Franzén, care pierde după acest meci nu doar calificarea în finala EHF European Cup, ci și 5 jucători care nu și-au reînoit contractul sau se retrag (în afara căpitanului Niclas Barud, cvintetul este format din Adam Svensson, William Andersson Moberg, Samuel Lindberg și Daniel Blomgren), a fost extrem de dezamăgit nu doar de partidă, ci de întregul sezon al echipei.

 

“N-am luat cireașa de pe tort. Vom analiza motivele cu echipa de conducere. Cert este că echipa nu a dat maximum. A fost un sezon tensionat, în care ne-am chinuit fără rezultate. Nu suntem mulțumiți de acest sezon, nu suntem mulțumiți cu jumătățile de măsură, acest fapt nefiind conform obiectivelor unui club ca Alingsås HK”, a spus Franzén, a cărui echipă intră într-o pauză competițională și organizatorică, până în august când începe faza grupelor Cupei Suediei, la care participă cele mai bune 32 de echipe din țara nordică.

 

În Baia Mare se așteaptă (de 34 de ani) noua finală pentru un trofeu european, a treia, și meciurile din 21 mai și 28 mai 2022 (în această seară se află și adversara din Norvegia cu care Minaur va juca pentru câștigarea trofeului EHF European Cup, iar în 3 mai are loc tragerea la sorți în echipei care găzduiește meciul tur, cealaltă urmând să fie gazdă în retur).

 

Foto: @ Minaur Baia Mare, @eurohandball.com

 

Cătălin VISCHI, Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here