POLUARE – Compania statului Remin, amendată de Garda de Mediu cu 75.000 de lei pentru accidentul ecologic din Băiuț

0
771

SANCȚIUNE. După accidentul ecologic cauzat de deversarea apelor de mină din galeria Breitner a fostei Mine Băiuț, aflată în patrimoniul companiei statului Remin, aflată în insolvență, Garda de Mediu Maramureș a decis amendarea societății cu suma de 75.000 de lei pentru poluarea râului Lăpuș cu ape de mine acide, ai căror indicatori analizați de specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş depășeau limitele legale admise pentru evacuare în apele de suprafață.

 

De asemenea, companiile statului Remin și Conversmin au fost avertizate să neutralizeze apele cu var și, până la sfârșitul lunii mai, să refacă lucrările de închidere a digului din galeria Breiner, precum și canalizarea apelor de mină, iar până la sfârșitul lunii iunie 2019 să realizeze stațiile de epurare prevăzute în proiectul tehnic de închidere a minei (pentru că nici aici proiectul nu a fost respectat, lucrările fiind executate, așa prost cum au fost executate, de Remin în regie proprie) – prefectul Vasile Moldovan a recitat iar poezia aia cu „intervenții la nivel central pentru alocarea resurselor necesare în vederea construirii la gura galeriei a unei stații de epurare a apelor de mină”.

 

Comisia Județeană pentru Situații de Urgență a stabilit că deversarea din galeria a fost cauzată de acumulările de ape din spatele digului, urmare a pătrunderii în subteran a apelor de suprafață rezultate din topirea zăpezii prin lucrările miniere vechi și prin pâlniile de surpare existente. Suplimentar, s-a decis repopularea râului Lăpuș cu pești din speciile clean, scobar și mreană. Fir întins!

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here