POHTA CE-A POHTIT – Primarul Cherecheș forțează, din nou, cheltuirea a 3 milioane de lei în 3 zile: luni, faza a II-a a finanțării Sărbătorii Castanelor

0
2752

CASTANE 2019. Numai azi mai este până mâine, când are loc a doua tentativă a primarului Băii Mari, Cătălin Cherecheș, de a obține girul aleșilor din forul deliberativ a cărui majoritate o controlează pentru finanțarea cu 3 milioane de lei (echivalentul a peste 635.000 de euro) a evenimentului Castane 2019 (care va avea loc în  perioada 27-29 septembrie).

 

În 2017, pentru eveniment s-au alocat 2,2 milioane de lei, iar în 2018, 2,6 milioane de lei. O progresie financiară “logică”, pentru că, se știe, cu cât ești mai sărac, cu atât cheltui mai mulți bani. Să revenim la prezent, însă…

 

Acțiunea “Alocarea a 3 milioane de lei din bugetul Băii Mari pentru a-i toca în 3 zile” are loc în cadrul unei ședințe convocate de Cherecheș în regim extraordinar, după ce finanțarea a fost respinsă în urmă cu o săptămână (în 12 august), neîndeplinind numărul necesar de voturi pentru a fi adoptată (detalii AICI).

 

Cauza primului eșec de a obține dreptul de a cheltui 3 milioane de lei din bugetul orașului în doar 3 zile de chefuri a constat din lipsa unor consilieri locali de la precedenta ședință a Consiliului Local Baia Mare. Din cei 23 de aleși, doar 17 au fost prezenți, iar la votarea respectivului proiect au mai rămas în sală doar 14, din care doar 10 au votat pentru propunerea Întâistătătorului Cherecheș.

 

Iată care au fost aleșii care sunt de acord să se cheltuie 3 milioane de lei din banii orașului pentru 3 zile de chefuri: Irina Smical (PSD), Doris Stejerean (PMP), Florin Creț (PMP), Pap Zsolt (UDMR), Dorel Mureșan (Coaliția pentru Baia Mare), Viorel Pop (Coaliția pentru Baia Mare), Ștefan Lupșa (Coaliția pentru Baia Mare), Ștefan Pop (Coaliția pentru Baia Mare), Clara Sinn (Coaliția pentru Baia Mare), Marinel Rob (Coaliția pentru Baia Mare).

 

Au votat împotrivă Cristian Niculescu-Tâgârlaș (PNL) și Daniela Băzărea (PER) și s-au abținut Ioana Marincaș (PNL) și Ileana Mureșan (PER). În fază inițială, proiectul a fost respins, întrunind doar 10 voturi pentru.

 

Pentru aprobarea finanțării impuse de Cherecheș sunt necesare 12 voturi (jumătate + 1 din numărul aleșilor locali), pe care cel mai probabil Cherecheș le va obține în pofida opoziției PNL-PER. De unde siguranța acestui calcul? Simplu: pentru că dintre cei 6 consilieri care au absentat – Alexandra Pop, Mariana Pop, Vida Noemi, Radu Ardelean, Marin Brăgaru și Dan Grumaz – și cei 3 care au dispărut din sală până la dezbaterea propunerii – Ioan Mandra, Gheorghe Gligan și Simion Bizău -, edilul se bazează pe votul a cel puțin încă 6 (de la absenții în faza I de la Coaliția pentru Baia Mare + viceprimarul UDMR Vida Noemi) – e posibil să obțină și votul pesedistului Brăgaru (în virtutea înțelegerii pe care o are cu președintele social-democraților Zetea), poate chiar și pe al dizidentului Gligan (PSD).

 

Oricum, voturi suficiente pentru aprobarea finanțării de 3 milioane de lei care urmează să fie cheltuiți în 3 zile. Pronostic previzibil: propunerea va trece, deși, cel mai probabil, vor lipsi, din nou, unii consilieri aserviți, dar care și-au păstrat trează o ușoară umbră a rațiunii…

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here