PLAY-OUT – Rațional, Fotbal Comuna Recea ar trebui să se pregătească pentru barajul de menținere în Liga a II-a: cu cine urmează să se confrunte

0
520

CALCULE / ANALIZĂ. Doar o minune mai poate salva reprezentata Maramureșului în cea de-a doua divizie valorică a fotbalului românesc de barajul de menținere în Liga a II-a. Vestea oarecum pozitivă pentru Fotbal Comuna Recea este că echipele care vor retrograda direct din Grupa A de play-out (din care face parte) sunt stabilite și matematic: CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu și CSM Slatina (ultima promovată în acest sezon).

 

Dar cum și în fotbal funcționează legea compensației, vestea rea este că Recea este principala candidată din Grupa A de play-out pentru desfășurarea unui meci de baraj pentru menținerea în Liga a II-a.

 

Conform regulamentului FRF din acest sezon atipic, echipele din play-out-ul Ligii a II-a au fost împărțite în două grupe a câte 7 echipe, fiecare echipă urmând a disputa 6 meciuri (câte un singur meci cu fiecare dintre celelalte formații din grupă), apoi fiind stabilit clasamentul final al grupei. Ultimele două locuri (6 și 7) retrogradează direct în Liga a III-a, iar echipele de pe locul 5 din cele două grupe de play-out joacă un baraj în dublă manșă (tur-retur) pentru menținerea în Liga a II-a.

 

În acest moment, cu două etape înainte de final, Recea este pe locul 5 (de baraj), cu 4 puncte sub locul salvator din grupă (4), ocupat de Ripensia Timișoara (care nu a pierdut niciun meci din cele 5 disputate în play-out). În cea mai logică (și fericită/optimistă) variantă, ecartul de puncte va scădea vineri, 30 aprilie, la un singur punct (Recea are meci acasă cu retrogradata CSM Slatina, iar Ripensia stă). Așadar aceasta este diferența (de un punct) cu care se va intra în ultima etapă. Atunci însă Recea joacă în deplasare, la echipa de pe locul 2 în grupă, AS FC Universitatea Cluj, iar Ripensia joacă acasă cu FC Metaloglobus Bucureşti, o echipă fără nicio miză.

 

În această etapă, Ripensia ar trebui să nu câștige, iar Recea să acumuleze mai multe puncte decât Ripensia (dacă timișorenii fac egal, maramureșenii ar trebui să câștige, iar dacă timișorenii pierd, Recea ar trebui să scoată un egal la Cluj, presupunându-se că după etapa de vineri vor avea un golaveraj mai bun decât Ripensia). Varianta este greu de îndeplinit, mai ales în condițiile în care Recea nu este doar la mâna ei, depinzând fix de echipa cu care luptă direct.

 

Acesta este raționamentul pentru care Recea ar merge la barajul de menținere în Liga a II-a. Cu cine joacă acest baraj? În acest moment, pe locul 5 în Grupa B play-out este CSM Reșița cu 25 de puncte – la egalitate de puncte și golaveraj cu echipa de pe locul 6, retrogradabil direct, AFC Unirea 04 Slobozia (sunt departajate de numărul de goluri înscrise). Lucrurile sunt ceva mai complicate în această grupă, însă partenera de baraj a echipei maramureșene va fi una dintre cele două echipe (Reșița, sau Slobozia), cealaltă urmând să retrogradeze direct (din această grupă, matematic a retrogradat direct CS Aerostar Bacău).

 

În ultimele două etape, echipa din Slobozia are trei mari atuuri în fața reșițenilor: 1) joacă în meci direct cu aceștia, pe teren propriu, chiar în ultima etapă; 2) are un parcurs mai ușor; 3) este neînvinsă în cele 4 meciuri din play-out. Slobozia joacă în deplasare cu deja retrogradata Aerostar Bacău (consolată cu situația, aceasta a pierdut până acum toate meciurile din play-out) și acasă cu contracandidata directă, CSM Reșița. În schimb, reșițenii au meci acasă cu SCM Gloria Buzău (locul 3 în grupă și cea mai bună apărare) și în deplasare, la Slobozia. Concluzia: Slobozia este principala favorită la accederea la barajul cu Recea.

 

Să vedem ce s-a întâmplat în meciul direct dintre cele două, în sezonul regular. Meciul s-a disputat în 14 noiembrie 2020, la Recea, iar maramureșenii s-au impus cu 2-0 (1-0), prin golurile marcate de Alin Văsălie (min. 24) și francezul de origine congoleză Arsene Luboya (min. 75) – ultimul jucător s-a transferat în intersezon la FC U Craiova 1948, echipă favorită la promovarea în prima ligă (este pe locul 1 în play-off). Atunci, cei din Slobozia au reclamat faptul că au fost nevoiți să joace cu 6 juniori, dintr-un lot de doar 15 jucători, ceilalți 15 (!) fiind izolați pe motiv de COVID-19.

 

Unirea Slobozia are în lot doi stranieri, pe fundașul central din Mali Sory Ibrahim Diarra (transferat de la Petrolul Ploiești) și pe mijlocașul camerunez Christ Afaln (transferat de la Șomuz Fălticeni). Echipa este antrenată de fostul atacant dinamovist Adrian Mihalcea (fost jucător al echipei ialomițene) și este susținută financiar (destul de puternic, au în fiecare an un buget în apropierea sumei de 1 milion de euro) de Consiliul Județean Ialomița, Primăria Slobozia și de Avicola Slobozia (în principal).

 

Ca și Fotbal Comuna Recea, Unirea Slobozia este nou-promovată în Liga a II-a (a învins la baraj Mostiștea Ulmu, cu 2-0 în ambele meciuri). După promovare, pe lângă transferurile făcute, au obținut acorduri de împrumut cu 5 jucători de la FCSB, UTA și Viitorul Constanța. Echipa are ca obiectiv (stabilit la începutul sezonului) menținerea în Liga a II-a.

 

Subliniere: aceste calcule au fost făcute obiectiv, în urma unei analize raționale (neincluzând suprize/minuni), și au concluzionat că meciul de baraj pentru menținerea în Liga a II-a va avea loc între Fotbal Comuna Recea și AFC Unirea 04 Slobozia. Dacă acesta va fi meciul de baraj, două din cele trei echipe promovate în acest sezon în Liga a II-a vor retrograda în Liga a III-a (CSM Slatina, a treia echipă promovată în sezonul 2020-2021 este deja retrogradată matematic).

 

* Foto: @ ACS Fotbal Comuna Recea

 

Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here