PLAY OFF (5-8) – Explorări a pierdut primul meci cu SCM Zalău, urmează meciul de la Baia Mare și tentativa de a duce confruntarea în decisiv

0
322

LIGA I VOLEI MASCULIN. Sâmbătă, 8 aprilie 2023, în Sala Sporturilor din Zalău, în meciul 1 din faza a II-a a play-off-ului (locurile 5-8) Ligii I de volei masculin, SCM Zalău a învins, cu 3-1 (25-19, 20-25, 25-18, 25-20), Știința Explorări Baia Mare. Partida, arbitrată de ieșenii Cornel Gorban (principal) și Alexandru Rareș Puni (secund), a opus echipele clasate după sezonul regular pe locurile 6 (Zalău) și 7 (Baia Mare), eliminate în faza I a play-off-ului de Arcadia Galați (gazdele de astăzi, cu 2-1) și de Dinamo București (oaspeții, cu 2-0).

 

În această ediție, cele două echipe s-au întâlnit doar în sezonul regular, zălăuanii impunându-se în ambele partide (3-1 la Baia Mare și 3-2 la Zalău), însă în urma unor meciuri de mare luptă, care au durat câte 2 ore – poate responsabilii de la clubul băimărean vor corecta informația eronată prezentată, privind scorul meciului tur (în 15 octombrie 2022, la Baia Mare, în etapa a II-a a sezonului regular, Explorări nu a pierdut cu zălăuanii în minim de seturi, ci în 4 seturi: 21-25, 25-23, 23-25, 24-26).

 

După un prim set câștigat de gazde în 25 de minute (25-19), băimărenii revin și domină setul 2, în care la jumătatea sa aveau 2 puncte în plus (11-13), avantaj majorat apoi la 13-18 și 17-21. Zălăuanii se mobilizează și reduc din diferență, dar Explorări nu mai poate fi ajunsă și, cu două atacuri consecutive și necruțătoare ale lui Mihai Tarța, câștigă: 20-25 – prilej cu care ne-am reîntors în timp cu 27 de ani, reudiind (forțat, de la stația de amplificare a sălii) Mr. President cu… „Coco Jambo”.

 

Foarte bună prestația lui Hepburn și Silvășan-Pașca la blocaj și a lui Tarța și Cheagă pe atac. Începe setul 3 (din partidă s-au scurs deja 49 de minute de joc efectiv). Gazdele pornesc mai bine (2-0), dar Explorări is on fire și punctează de trei ori consecutiv prelunând conducerea (2-3). Dacă băimărenii vor reuși să-l anihileze măcar parțial pe Alexandru Ionescu (care are deja 21 de puncte, cu 4 mai multe decât tot restul coechipierilor săi!), au șansa victoriei.

 

Deocamdată zălăuanii au trecut din nou în avantaj: 9-7. Prilej pentru Marius Botea să ceară time-out, iar pentru noi să reaudiem hitul anului… 1983 „Comment ça va” (a olandezilor de la The Shorts, care după aceea n-au mai produs nimic relevant și după vreo 3 ani s-au și desființat). Egalăm la 11, dar gazdele, cu sârbul Dušan Stojsavljević și portughezul Filip Cvetićanin treziți din reverire și blocând decisiv, merg la 16-12, iar apoi la 20-13. Au scăpat în câștigători ai setului. Mai greșesc zălăuanii (servă greșită Constantin, apoi Cuciureanu – în acest set, aproape incredibil, au avut 7 serve greșite!, față de 2 ale celor de la Explorări) și urcă și băimărenii numărul de puncte, dar soarta setului e jucată: 25-18 (a fost cel mai scurt set din primele 3: 22 de minute).

 

Cât timp jucătorii își trag sufletul înaintea setului 4 și rulează Queen (în sfârșit!), o scurtă analiză tehnică pentru a înțelege ce se întâmplă: la blocaje decisive combatantele sunt cam egale, la atacuri decisive gazdele au un ușor avantaj (4 puncte) și la serviciu (2 puncte directe). Începe setul 4 în echilibru 3-3, apoi Dragomir are două blocaje decisive consecutive și Explorări preia conducerea: 3-5. Întoarce serviciul Stojsavljević și Cuciureanu cu două blocaje câștigătoare și gazdele restabiliesc egalitatea.

 

La jumătatea setului, gazdele au intrat cu 13-11, dar apoi ucraineanul Oleksandr Buzduhan (care l-a înlocuit și la propriu și la figurat/din postură de principal trăgător pe Ionescu) și Cuciureanu (pe faza de blocaj) au dus gazdele la 5 puncte diferență: 17-12. Diferența se menține până spre finalul setului: 23-17. E one man show Buzduhan. SCM Zalău câștigă setul cu 25-20 și meciul (care a durat 96 de minute de joc efectiv).

 

Iată situația principalilor indicatori tehnici (SCM Zalău vs. Explorări): atac decisiv 55-48, blocaj decisiv 15-12, serviciu decisiv (ași) 4-1, puncte pe greșeala adversarului 20-21. Practic, victorie meritată a zălăuanilor, superiori la toți indicatorii tehnici relevanți.

 

Pentru Explorări au punctat: Tarța (18 puncte), Hepburn (13 puncte), Dragomir și Silvășan-Pașca (câte 9 puncte), Cheagă (7 puncte), Taboada (4 puncte), Crișan (1 punct). De la gazde s-au remarcat: Ionescu (26 puncte), Buzduhan (20 puncte), Stojsavljević (8 puncte).

 

Urmează meciul 2, la Baia Mare, în 12 aprilie, de la ora 18.00 (a treia partidă, dacă va fi cazul de meci decisiv – respectiv dacă Explorări câștigă meciul 2 -, este programată în 22 aprilie, la Zalău).

 

Cătălin VISCHI, Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here