PLATA POLIȚEI – Cristian Șpan, denunțătorul primarului Cherecheș, trimis în judecată de procurorii băimăreni pentru obținere ilegală de fonduri, într-un dosar deschis în urmă cu… 6 ani

5
3529
Cristian Șpan, Cătălin Cherecheș

REACȚIE ÎN DIFERENDUL CHERECHEȘ VS. ȘPAN. Cristian Șpan, denunțătorul primarului Cătălin Cherecheș în dosarul penal în care acesta a fost deja condamnat pe fond la 5 ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată, a fost trimis în judecată de procurorul de caz al Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare sub acuzația de obținere ilegală de fonduri.

 

Speța, în care Municipiul Baia Mare, reprezentat de primarul Cherecheș, s-a constituit parte civilă pentru recuperarea unui presupus prejudiciu care ar totaliza 194.133 lei, a fost înregistrată joi, 15 septembrie 2022, la Tribunalul Maramureș și va fi soluționată (dacă Șpan nu cere – și i se accceptă – strămutarea) de un magistrat desemnat al Secției Penale.

 

În ce constă diferendul de tip plata poliței”

 

Diferendul este, în prima sa fază, de notorietate publică, însă îl reamintim pe scurt:

 

În seara de 26 aprilie 2016 (o zi de marți, cu trei ceasuri rele, zice credința populară), procurorii DNA Cluj, l-au reţinut pe Cătălin Cherecheş, primar al municipiului Baia Mare, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită în formă continuată. Dosarul a fost generat de defectarea fostului său partener de afaceri, Cristian Șpan (pus de Cherecheș la conducerea trustului de presă eMaramureș și a clubului de fotbal FC Municipal Baia Mare), care a oferit procurorilor anticorupție din Cluj-Napoca înregistrări/dovezi considerate de aceștia (și ulterior de judecătorul cazului) edificatoare.

 

După arestare, primarul Cherecheș a reacționat, dispunând depunerea de către instituția pe care o controla (Primăria) a unei plângeri penale împotriva lui Șpan pe considerent că acesta ar fi prejudiciat bugetul local (din care era finanțată echipa de fotbal) prin depunerea unor documente false (facturi și chitanțe). Dosarul (nr. 5018/P/2016) a fost repartizat Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare. În fapt, Cherecheș vroia să demonstreze că suma de bani remisă de Șpan (30.000 lei) în biroul său de primar, constituia o datorie creată după ce el (Cherecheș) ar fi plătit jucătorii echipei de fotbal, care nu mai puteau fi plătiți din bugetul public din cauza acestor prejudicii create de Șpan.

 

Ulterior reținerii, primarul Cherecheș a fost arestat, trimis în judecată, încarcerat la Penitenciarul Gherla, eliberat din penitenciar (după 107 zile), menținut în arest la domiciliu, pus sub control judiciar (până în mai 2017) și, în fine, judecat în stare de libertate. În 16 februarie 2018, la 9 luni de la reluarea activității de primar, Cherecheș, în tentativa accelerării soluționării plângerii depuse împotriva lui Șpan, a “născut” un proiect care a devenit hotărâre prin asumarea de consilierii locali. Prin respectiva hotărâre, atașată la dosarul împotriva lui Șpan ca dovadă a creanței, forul deliberativ al urbei s-a constituit parte civilă cu suma de 194.133 lei.

 

Conform enunțului oficial al Primăriei, în perioada 2014-2015, din funcția de președinte al clubului de fotbal ACS FC Municipal Baia Mare, Șpan ar fi depus spre decontare facturi sau chitanțe false (27.860 lei în anul 2014 și 124.603 în 2015, la care se adaugă majorări de întârziere de 41.670 lei). În comunicatul oficial, se precizează că “acesta a fost motivul real și cert pentru care autoritatea Municipiului Baia Mare a fost în imposibilitatea legală de a deconta sume de bani începând cu jumătatea anului 2015 și în imposibilitatea alocării finanțării pentru anului 2016”.

 

Dosarul penal instrumentat timp de 6 ani de Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare a fost închis acum, în 15 septembrie 2022 Șpan fiind chemat în judecată pentru obținere ilegală de fonduri. Vă reamintim că în dosarul de luare de mită în formă continuată, primarul Cherecheș a fost condamnat pe fond (după un proces-elastic care a durat peste 6 ani) la 5 ani de închisoare, plata a 40.000 lei cheltuieli judiciare către stat și confiscarea sumei totale de 65.000 lei şi 5.000 euro. Procesul este în fază de apel, urmând să fie soluționat de Curtea de Apel Cluj.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

5 COMENTARII

  1. Este greu procesul (nu ăsta cu Șpan ci cel cu mita primarului) unul dintre cele cu multe intervenții politice din Românica asta a noastră pe care nu vrem să o redenumim România pentru că e călduț la adăpostul pensiilor și salariilor speciale ale atâtor speciali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here