PLAN – După război, Caritas vrea să mențină centrul de asistență din Sighetu Marmației ca sprijin pentru ucrainenii care vor să înceapă o nouă viață în România

0
239

SPRIJIN PERMANENT. Prin Centrul de asistență pentru refugiați, Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare dorește și după încetarea războiului să asigure servicii sociale pentru cetățeni ucraineni care vor să-și continue viața în România. Centrul a fost deschis în urmă cu aproape o lună, în parteneriat cu Asociația Cunoaște-i Nu Discrimina.

 

În prima lună de funcționare, serviciile cele mai solicitate au fost spălarea și uscarea rufelor. Datorită primirii și îndrumării atent organizate la punctul de trecere al frontierei, majoritatea beneficiarilor centrului nu vin direct de la vamă, ci sunt persoane care au fost deja cazate.

 

Unitatea a încheiat parteneriate cu reprezentanți ai mai multor asociații, organizații locale care oferă găzduire în condiții de siguranță pentru refugiați, reprezentanți care aduc haine la spălat și uscat conform unui program stabilit de comun acord, pentru toate persoanele cazate. Ei procedează astfel pentru că printre cei găzduiți sunt multe persoane care în urma traumelor suferite evită să iasă chiar și pe stradă.

 

Majoritatea refugiaților care au trecut pragul centrului până acum erau în tranzit, de aceea cererea pentru restul serviciilor oferite a fost mai redusă. Pe baza rulajului din ultimele săptămâni, programul de funcționare al centrului s-a modificat, de luni până vineri, între orele 8 și 16.

 

În ceea ce privește activitatea în următoarele luni, s-au conturat numeroase planuri care includ organizarea unor programe utile atât pentru copii, cât și pentru adulți. Centrul ar putea oferi pentru preșcolari posibilitatea de a participa la activități creative, iar pentru școlari ar putea pune la dispoziție echipamentul centrului pentru a se conecta la orele online.

 

Pentru elevii ucraineni care au fost deja integrați în sistemul educațional românesc, unitatea ar putea asigura sprijin prin organizarea unor programe de tip afterschool. Începerea cursurilor de limba română pentru adulți reprezintă o prioritate, precum și derularea programelor care facilitează integrarea pe piața muncii, consilierea juridică și oferirea de suport psihologic. Atunci când numărul serviciilor și beneficiarilor o va impune, programul de funcționare se va modifica.

 

Principalul finanțator al centrului care este Catholic Relief Services prin Confederația Caritas România și-a asumat un rol cheie în realizarea acestor planuri.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here