PERPETUAREA ILEGALITĂȚII – În Baia Mare, 5 zile sunt echivalate cu… 18 ore: aleșii cetățenilor, obligați de primarul Cherecheș să decidă a doua zi ce le trimite noaptea

0
1269

ADMINISTRAȚIE ÎN FORMĂ CONTINUATĂ. Conform legislației de care nu se ține cont în municipiul Baia Mare, aflat sub controlul autocratului primar Cătălin Cherecheș, consilierii locali au la dispoziție 5 zile pentru a studia documentațiile aferente proiectelor în privința cărora trebuie să decidă (să voteze). Pentru că legiuitorul a considerat, normal, că el trebuie să decidă în cunoștință de cauză, nu pe repede înainte, fiind vorba în unele cazuri de decizii/hotărâri care se repercutează asupra cetățenilor.

 

Joi, 15 iulie 2021, ședința forului deliberativ se va desfășura, din nou, cu încălcarea legii, primarul dispunând să li se trimită aleșilor locali în noaptea trecută, în jurul orei 21, nu mai puțin de 14 proiecte de hotărâre (care au fost înghesuite de-a valma pe o ordine de zi suplimentară) în privința cărora li se va cere votul astăzi, la ora 15. Nu, nu sunt urgențe. Doar proiecte… sensibile. Respectiv, se cere aprobarea contractării de municipalitatea cotrolată de edilul Cherecheș a unui nou credit de 100 de milioane de lei.

 

Cam câți din cei 23 de consilieri locali ai urbei credeți că au stat azi-noapte în fața laptopului să citească (măcar atât) cele 14 proiecte + anexele (documentația) aferente acestora? Această situație, de includere pe ultima sută de metri a unor proiecte importante pe ordinea de zi a unei ședințe deliberative a Consiliului Local, fără a le da posibilitatea celor pe care cetățenii i-au desemnat să le reprezinte interesele în forul decident al orașului să-și facă o imagine completă asupra acestor probleme, durează de mult timp.

 

Practic, chiar pe asta se mizează: comunicarea proiectelor cu un timp nerezonabil înaintea votului, pentru a se elimina posibilitatea studiului și a dezbaterii reale. Se votează ca și cum se-ncearcă oprirea sângerării nazale și nu ca și cum ar fi vorba despre soarta, dezvoltarea unui oraș.

 

Principiul “Las’, bă, că știe, el, primarul, ce face!” e aplicat în Baia Mare de atât de mult timp încât infracțiunea nu se încadrează la “formă continuată”, ci la „perenă”. Și nu prea i-am auzit pe consilierii locali, cei trimiși în forul decident al municipiului reședință de județ, să protesteze la această “normalitate anormală” și ilegală, deși au dreptul și puterea (dată de cetățeni) de a o face. Poate acum… Urmărim cu interes deznodământul.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here