PERFORMANȚĂ – UAC Europe, cel mai mare profit din Maramureș: 17,9 milioane de euro: al 10-lea an consecutiv de creștere a profitului

0
5649

ANALIZĂ. Compania Universal Alloy Corporation (UAC) Europe, un sereleu cu sediul și unitatea de producție în comuna maramureșeană Dumbrăvița și cu comportament economic de societate pe acțiuni – explicabil prin faptul că este o subsidiară a a grupului elveţiano-austriac Montana Tech Components (lider mondial al producătorilor de componente din aluminiu pentru industria aeronautică) -, a raportat și în 2018 cel mai mare profit obținut de vreo firmă din județ: peste 17,8 milioane de euro.

 

De la înființare, UAC Europe a raportat constant cifre de afaceri și profituri în creștere progresivă. Anul trecut, bilanțul firmei din comuna Dumbrăvița a indicat o cifră de afaceri de aproape o jumătate de miliard de lei (exact: 494.573.508 lei) – procentual, mai mult 7,01% decât în 2017 – și un profit de peste 83 de milioane de lei (exact: 83.322.123 lei, echivalentul a 17,88 milioane de euro la cursul valutar oficial al ultimei zile a anului trecut).

 

Practic, în 2018, UAC a înregistrat cel mai mare profit obținut de vreo firmă care activează în economia maramureșeană, de aproape patru ori mai mare decât Aramis Invest Baia Mare, firmă cu cifră de afaceri de peste două ori mai mare decât UAC. Profitul de peste 17,88 milioane de euro obținut de firma din Dumbrăvița este cu peste o treime mai mare decât cel înregistrat în 2017 (aproape 13,5 milioane de euro) – mai exact, cu 34,34%.

 

De subliniat că acest profit a fost obținut și în urma unei creșteri masive a personalului angajat, media salariaților în 2018 fiind mai mare cu 253 de persoane decât în 2017 – UAC Europe a avut anul trecut o medie de 1.447 de angajați.

 

Despre UAC Europe

 

UAC Europe a fost înfiinţată în 2008 și a început producția în 2009, prima fabrică deschisă fiind în comuna Dumbrăvița (acum cu peste 1.400 de angajați), iar cea de-a doua în Medieșul Aurit (jud. Satu Mare). Compania, care furnizează componente unor importanţi producători de aeronave (Airbus, Boeing, Bombardier şi Premium Aerotech), își extinde capacitatea de producţie în zona limitrofă municipiului Baia Mare, în Tăuții Măgherăuș, ca urmare a creşterii cererii din partea producătorilor de aeronave comerciale.

 

Așa cum 2mnews v-a anunțat în premieră, încă din 25 iunie 2017, UACE vizează în Tăuții Măgherăuș, în zona limitrofă Aeroportului Internațional Maramureș, o investiţie de peste 150 de milioane de euro care va crea mai mult de 2.000 de locuri de muncă și se va concretiza prin crearea unei structuri de producție ce va conține un serviciu de proiectare a componentelor și structurilor pentru aeronave, o hală de producţie specializată pe prelucrare titaniu-aluminiu și cel mai mare centru de mentenanţă pentru industria aeronautică.

 

Investiţia în fabrica din Tăuții Măgherăuș este considerată strategică, pentru că astfel firma va avea acces direct spre pista Aeroportului Internaţional Maramureș, fapt care facilitează transportul containerizat al produselor sale în regim cargo (pe calea aerului).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here