PERFORMANȚĂ – Traian Rareș Tuș, de la Colegiul Național “Gheorghe Șincai” Baia Mare, medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Astronomie 2021

0
2010
Traian Rareș Tuș

ASTRONOMIE ȘI ASTROFIZICĂ. Traian Rareș Tuș, elev în clasa a XI-a D la Colegiul Național “Gheorghe Șincai” Baia Mare, a câștigat medalia de argint la Olimpiada Internațională de Astronomie (IRAO) 2021. Competiția, care era programată să se desfășoare în Italia, în organizarea Observatorului Astronomic INAF-Brera din Milano, a avut loc în sistem hibrid (on-line) din cauza restricțiilor impuse de pandemie.

 

Lotul României a concurat de la Piatra Neamț, probele având loc în perioada 6-9 noiembrie. Rezultatul jurizării s-a comunicat sâmbără, 13 noiembrie, Rareș Traian Tuș câștigând medalia de argint. Lotul României, care a fost coordonat de profesorii Lucian Stoian (de la Colegiul National „Vasile Lucaciu” din Baia Mare) și Grigoruță Oniciuc (de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra-Neamț), a fost compus din 12 elevi, 11 dintre ei câștigând medalii olimpice: 2 medalii de aur, 2 medalii de argint și 7 medalii de bronz.

 

În acest moment, Traian Rareș Tuș participă cu echipa României la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică 2021, competiție aflată în desfășurare (în perioada 13-21 noiembrie), tot în sistem hibrid (on-line), lotul național concurând din Câmpulung Moldovenesc – Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică (IOAA) 2021 era programată inițial să se desfășoare în Columbia.

 

Elevul băimărean a obținut până acum numeroase medalii de aur și argint la competiții naționale și internaționale în domeniul fizicii, astronomiei și astrofizicii (cele mai recente distincții: medalie de argint la Balcaniada de Fizică 2021 și cea câștigată ieri, medalie de argint la Olimpiada Internațională de Astronomie 2021).

 

IOAA este un eveniment anual pentru elevii de liceu cu performanţe ridicate din întreaga lume, organizat cu scopul de a răspândi astronomia în rândul elevilor de liceu şi de a stimula prietenia între tinerii astronomi la nivel internaţional. La ediția din acest an participă 63 de ţări de pe toate continentele.

România participă cu două echipe de câte 5 elevi, selecționați în urma rezultatelor de la Olimpiada Națională de Astronomie şi Astrofizică, care a avut loc în 26-29 iulie 2021 la Suceava. Cum se desfășoară o olimpiadă internațională on-line? Elevii susțin fizic probele olimpiadei, fiind monitorizaţi audio-video de Comitetul de Organizare Internaţional. După terminarea fiecărei probe, lucrările scrise ale elevilor sunt scanate şi trimise (prin intermediul internetului) în Columbia, unde sunt corectate de Comitetul Ştiinţific (format din oameni de ştiinţă din ţara organizatoare).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here