PERFORMANȚĂ – Traian Rareş Tuş (Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”), medalie de argint la Olimpiada Internațională de Astronomie

0
452

ASTRONOMIE. Elevul băimărean Traian Rareş Tuş (în fotografie, al doilea din stânga), de la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”, a obținut medalia de argint la cea de-a 24-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie, competiție desfăşurată în România, la Piatra Neamţ, la care au participat peste 120 de participanţi din 21 de ţări.

 

Elevul băimărean și-a egalat performanța  obținută la Olimpiada Internațională de Astronomie din 2018, când a obținut tot medalia de argint, în Colombo (Sri Lanka), o competiție care a reunit 80 de concurenţi din 18 ţări.

 

Traian Tuș este elev în clasa a IX-a și a fost cooptat în lotul național de astrofizică după ce a obținut anul trecut medalia de aur la Olimpiada națională de astronomie și astrofizică. În Baia Mare, s-a pregătit cu profesorul Lucian Stoian (coordonatorul Centrului de excelență al Colegiului Național ” Vasile Lucaciu”) și cu Ovidiu Ignat (managerul Complexului Astronomic).

 

Și la ediția din acest an bilanțul lotului olimpic de astronomie al României a fost unul foarte bun: şapte medalii (două de aur, patru de argint şi una de bronz). Elevii laureaţi cu aur sunt Daria-Teodora Hărăbor de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” din Galaţi şi George Cristian Ardeleanu de la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti.

 

Medaliile de argint au fost adjudecate de Traian Rareş Tuş de la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” din Baia Mare, Teodor Ionuţ Grosu de la Colegiul Naţional „Gheorghe Vrânceanu” din Bacău, Dragoş-Andrei Sîrghi de la Colegiul Naţional „Ştefan Cel Mare” din Suceava şi Adrian-Marian Ţiripa de la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” din Brăila (acesta a obținut și o diplomă specială pentru cel mai bun rezultat la proba observaţională).

 

Cu bronz a fost medaliată Flavia-Cristina Pascal de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Piatra Neamţ. Lotul olimpic al României a fost coordonat de profesorii Grigoruţă Oniciuc (Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Piatra Neamţ) şi Lucian Stoian (Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu” din Baia Mare).

 

2mnewsATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here