PERFORMANȚĂ – România, campioană mondială și băimăreanul Octav Alexan, vicecampion mondial la acrobație cu planorul

0
809

CAMPIONI MONDIALI. Echipa de planorism acrobatic a României (formată din trei băimăreni – Alin Droboș, Octav Alexan, Daroczi Lorand – și doi clujeni – Ciprian Lupaș și Gal Zsolt) este noua campioană modială.

 

După două medalii de bronz obținute la precedentele ediții ale Campionatului Mondial (2017, la Toruń – Polonia și 2018, la Zbraslavice – Republica Cehă), România a cucerit titlul de campioană mondială pe echipe la primul Campionat Mondial de acrobație cu planorul organizat în țara noastră – de Aeroclubul României și Federația Aeronautică Română, pe Aerodromul Săulești, de lângă Deva (jud. Hunedoara).

 

Cele mai bune trei punctaje (care au fost luate în calcul pentru naționala României la World Advanced Glider Aerobatic Championship 2019) le-au obținut Octav Alexan (de la Aeroclubul Baia Mare, cel mai tânăr membru al lotului național, prima sa participare la un Campionat Mondial a fost la ediția din 2018, din Cehia), Daroczi Lorand (băimărean, și-a început activitatea la Aeroclubul Baia Mare, în anul 2001 – acum este instructor de zbor și comandant adjunct la Aeroclubul Târgu Mureș) și Ioan Ciprian Lupaș (instructor de zbor la Aeroclubul Cluj-Napoca). Echipa României a zburat pe planoare de înaltă acrobație MDM -1 FOX.

 

În competiția pe echipe, pe locul 2 s-a situat Franța, pe locul 3 Germania și pe locul 4 Austria.

 

La individual, Alexan, vicecampion mondial

 

La această ediție (a 10-a a FAI WAGAC – World Advanced Glider Aerobatic Championships), băimăreanul Octav Alexan, cel mai tânăr component al lotului național, a cucerit în competiția individuală la clasa medalia de argint și titlul de vicecampion mondial, într-o competiție la care au participat 31 de sportivi – titlul de campion mondial la clasa Advanced la proba individuală i-a revenit sportivei poloneze Patrycja Pacak, iar medalia de bronz a fost câștigată de francezul Charlie Levy Louapre.

 

Ceilalți patru sportivi români s-au clasat pe locurile 6 (Daroczi Lorand), 7 (Ciprian Lupaș), 18 (Gal Zsolt) și 20 (Alin Droboș). Performanța piloților români este cea mai mare obținută în istoria planorismului din țara noastră.

 

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here