PERFORMANȚĂ ISTORICĂ – Știința Baia Mare a devenit prima echipă din istoria rugby-ului modern care a câștigat de 4 ori consecutiv titlul de campioană a României

0
682

FINALA LIGII NAȚIONALE – RUGBY. Duminică, 4 decembrie, pe Stadionul Național Arcul de Triumf din București, în finala Ligii Naționale de Rugby, campioana en-titre CSM Știința Baia Mare a câștigat, cu 22-15 (9-10), partida cu CSA Steaua București. Este pentru prima oară în perioada rugby-ului modern când o echipă câștigă de 4 ori consecutiv titlul de campioană a României și aceasta este Știința Baia Mare.

 

Cum au ajuns în finală

 

În semifinale, cele două finaliste au trecut de Timișoara (băimărenii i-au învins cu 11-9) și Dinamo (învinsă de Steaua cu 25-15). Steaua, care deține recordul de titluri câștigate, vizau câștigarea după o secetă de 16 ani a celui de-al 25-lea titlu de campioană, iar băimărenii câștigarea celui de-al patrulea titlu consecutiv și al 9-lea din istoria clubului.

 

În acest sezon competițional, Știința a câștigat meciurile din play-off (30-24 la București și 10-8 la Baia Mare), iar Steaua a câștigat ultima întâlnire directă, în semifinalele Cupei României (27-20).

 

Cronica partidei

 

Meciul, arbitrat la centru de Alexandru Eugen Ionescu, a fost cea de-a 13-a finală consecutivă disputată de băimăreni (un record național) și o reeditare a finalei de anul trecut, când Știința a câștigat în fața Stelei, cu 11-3, adjudecându-și al treilea titlu consecutiv.

 

Antrenorul Eugen Apjok (Știința Baia Mare) a început partida cu următorul 15: Paul Popoaia, Sikuea Taliauli, Patariki Mc Gregor Murray, Sione Fakaosilea, Kefentse Mahlo, Tu-Te Ahika Grant, Alexandru Țiglă, James Liam Scott, Timothy Lilomaiava, Revazi Dugladze, Florian Roșu, Marius Dănilă, Alexandru Alexe, Nicollas Immelman (cpt.), Beka Bitsadze. Observație: Steaua are o grămadă mult mai grea decât cea a băimărenilor: 885 kg față 851 kg.

 

Maramureșenii în orange-negru, steliștii în albastru. E frig (și) la București, accentuat der reprize de ploaie măruntă, pătrunzătoare. O primă repriză extrem de fizică și echilibrată, în care băimărenii au deschis scorul prin uvertura neozeelandeză Tu-Te Grant, care a transformat o lovitură de pedeapsă în min. 6: 3-0. Tot Grant încearcă tranformarea unei lovituri de pedeapsă de la mijlocul terenului (eșuată), iar apoi mai ratează o lovitură de pedeapsă, de data asta de la 30 de metri, lateral dreapta.

 

Steliștii atacă și în min. 18 reușesc primul (și singurul) eseu al reprizei, prin Matthew Tweddle, în urma unei acțiuni colective. Eseu la centru, simplă formalitate pentru Ratu Taniela Maravunawasawasa: 3-7. În min. 21,Știința reduce din diferență printr-o lovitură de pedeapsă transformată de Paul Popoaia: 6-7. Și după încă 10 minute, tot Popoaia transformă o nouă lovitură de pedeapsă și Știința trece din nou la conducere: 9-7.

 

În min. 34 ratează și uvertura fidjiană Ratu Taniela (fost la Știința până în vara anului trecut) o lovitură de pedeapsă de la 40 de metri, însă 4 minute mai târziu reușește să transforme și duce scorul la 9-10 (este minutul în care este eliminat temporar – cartonaș galben ă închizătorul Științei, georgianul Beka Bitsadze). În ultimul minut al primei reprize sunt eliminați temporar, pe rând, Kamil Sobota (Steaua), iar apoi Florian Roșu (Știința). Se încheie repriza. Dar vom începe repriza secundă în 13 contra 14.

 

Repriza începe în balans, băimărenii transformă o lovitură de pedeapsă, dar steliștii marchează încă un eseu, prin Jone Nasalo: 12-15 (transformarea a fost ratată). Apoi spiritul Științei se trezește și în min. 57 georgianul Levan Papidze (transferat în vară la Baia Mare) reușește primul eseu (la colț) al Științei, după un mol de margine perfect. Poziție extrem de dificilă, Popoaia trage bine, mingea lovește butul și iese. Rămâne 17-15.

 

Steliștii atacă, dar băimărenii sunt campionii en-titre și nu cedează, ba chiar scapă din situații grele. În min. 71, Daniel Plai încearcă trasformarea. Poziție bună. Ratează (Plai este un bun executant al loviturilor libere, însă inerentele emoții își pun amprenta și la acest nivel). Scăpăm fără puncte, dar este eliminat temporar Sione Fakaosilea.

 

Minutul 78 – este eliminat temporar și Nkosikhona Masuku (Steaua) și balanța se echilibrează. În min. 79, Papidze reușește al doilea eseu al băimărenilor, prin același procedeu, la colț, în urma unui mol de margine. Este 22-15. Încearcă Mureșan transformarea (poziție extrem de dificilă, lipit de margine). Ratează. Dar băimărenii rezistă pe final și câștigă: 22-15. Sunt pentru al 4-lea an consecutiv campionii României.

 

Performanța istorică

 

Până înaintea acestui meci doar două echipe au reușit să câștige de trei ori consecutiv titlul de campioană națională la rugby: Steaua (de trei ori: în 1978-1981, 1982-1985, 1987-1989) și Știința Baia Mare (de două ori: 2009-2011 și 2018-2021) – cu indulgență/înțelegere mai poate fi consemnată aici și performanța câștigării, de două ori, a unei triple de Tennis Club Român (în 1914-1916 și 1921-1923), însă era în perioada incipientă a rugby-ului, primele campionate desfășurându-se între două echipe (era, practic, un singur meci), se juca în costume de stradă, nu existau terenuri omologate ș.a.m.d.

 

De asemenea, o singură echipă a reușit vreodată să câștige de 4 ori consecutiv titlul de campioană națională: CFR Locomotiva Grivița Roșie București, în perioada 1957-1960, însă erau anii primelor afirmări a rugby-ului românesc, iar campionatul se disputa după alte reguli, regulamentul nefiind unul unic la nivel mondial. Începând de astăzi, Știința Baia Mare a intrat în istoria rugby-ului românesc și prin această performanță: prima echipă din istoria rugby-ului modern care câștigă de 4 ori consecutiv titlul de campioană națională.

 

Niciodată vreo echipă nu a câștigat de 5 ori consecutiv titlul de campioană a României, începând din 1914 și până acum. Însă există o echipă care poate să realizeze chiar anul viitor și acest record: Știința Baia Mare. Cu o susținere financiară măcar la nivelul celorlalte trei adversare la supremație (Steaua, Dinamo și Timișoara), băimărenii au capacitatea și experiența de a duce performanța internă la un nou nivel.

 

* Foto: @FRR

 

Cătălin VISCHI, Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here