PE ULTIMA SUTĂ DE METRI – Fostul președinte al judecătoriilor din Târgu Lăpuș și Șomcuta Mare, Dorin Danci, se pensionează la vârsta de 50 de ani

1
1829
Dorin Danci

PENSII SPECIALE. Fostul președinte al judecătoriilor din Târgu Lăpuș (2007-2009) și Șomcuta Mare (2011), Dorin Danci (50 de ani), din 2014 judecător la Tribunalul Maramureș, va intra în pensie. Danci, care a fost numit în funcția de judecător în anul 2000, are grad profesional de curte de apel. Judecătorul Danci a candidat (în 2016 și 2022) la ultimele două alegeri  pentru Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

 

Conform legii actuale, magistrații (judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, foştii judecători şi procurori financiari şi consilierii de conturi de la secţia jurisdicţională care au exercitat aceste funcţii la Curtea de Conturi) se pot pensiona la cerere, înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, şi beneficiază de pensia de serviciu, dacă au o vechime de cel puţin 25 de ani ca magistrat.

 

La calcularea acestei vechimi se iau în considerare şi perioadele în care magistratul a exercitat profesia de avocat, personal de specialitate juridică în fostele arbitraje de stat, consilier juridic sau jurisconsult. Judecătorul Danci îndeplinește condiția de vechime în magistratură de 25 de ani.

 

În ultima vreme, valul de pensionări la cerere, cu beneficierea de pensie de serviciu prevăzută de legislația actuală, a crescut, extinzându-se la majoritatea magistraților care îndeplinesc condiția vechimii de 25 în magistratură, în contextul recomandării Comisiei Europene și a Băncii Mondiale de creșterea treptată a vârstei de pensionare a magistraților, până la 65 de ani, la 30 de ani vechime și reducerea pensiilor speciale de la 80% din venitul brut anterior pensionării (cât este acum, când, practic, un magistrat are stabilită o pensie semnificativ mai mare decât salariul) la 65%. Vârsta medie efectivă de pensionare a magistraților din România este în acest moment de 53 de ani și 3 luni.

 

România s-a obligat în fața Comisiei Europene să reformeze sistemul public al pensiilor speciale pentru a primi banii din Planul Național de Redresare și Reziliență  (PNRR). Termenul inițial pentru respectarea acestui jalon de tip red-line (linie roșie / obligatoriu) era 31 decembrie 2022, fiind depășit de România. Acum a fost fixat ca termen 31 martie, iar dacă nu sunt reformate pensiile speciale, România nu primește următoarea tranșă de bani de la Bruxelles. România are un volum foarte mare de cheltuieli cu pensiile, care depășește 100 de miliarde de lei (20 de miliarde de euro).

 

Proiectul de lege vizează eliminarea/recalcularea pe principiul contributivității a pensiilor pentru aproximativ 150.000 de pensionari ai instituțiilor de forță (Ministerul de Interne, Ministerul Apărării, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Serviciul de Pază și Protecție, Serviciul de Informații Externe) – eliminarea pensiilor magistraților este imposibilă, pentru că există o decizie a Curții Constituționale în acest sens, însă Comisia Europeană și Banca Mondială au solicitat extinderea vechimii necesare magistraților pentru pensionare și creșterea vârstei de pensionare -, precum și interdicția ca pensia să depășească salariul de bază și elimină unele sporuri și prime din calculul pensiei.

 

* Foto: @luju.ro

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here