PATRIMONIU – Administrația Maramureșului, contract de 4,6 milioane de lei pentru reabilitarea a 12 case tradiționale vechi din satul Breb

0
1903

BREB – MARAMUREȘ. Lucrările de reabilitare ale celor 12 gospodării vechi de peste 80 de ani din satul maramureșean Breb (printre care și fosta casă parohială – în foto -, parte din Ansamblul “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” – clasat ca monument istoric de importanță națională) au fost introduse în licitație de administrația județeană la o valoare estimată la un maxim de 4,6 milioane de lei (exact: 4.629.440,26 lei, suma include TVA).

 

Cea mai mare parte a proiectului “Patrimoniul vernacular al satului Breb” va beneficia de finanțare nerambursabilă, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR – gestionat în acest caz de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene), o mică parte fiind acoperită din fonduri proprii ale Județului Maramureș. Contractul de finanțare al proiectului a fost semnat în 24 octombrie 2022, acesta fiind în cuantum de 5,1 milioane de lei.

 

Contractul, care prevede proiectarea și execuția lucrărilor, va fi atribuit pe criteriul Cel mai bun raport calitate-preț, prețul având o pondere procentuală în decizia finală de 70% și experiența experților-cheie, 30%. Ofertele sunt așteptate până în 16 februarie 2023, iar durata contractului este de 900 de zile de la emiterea Ordinului de începere a execuției.

 

Casele care vor fi reabilitate/restaurate sunt cele din satul Breb de la numerele 13, 26 – fosta casa parohială (edificată în anul 1904), 176, 182, 198, 254, 295, 323, 374B, 407, 417 și 429. Inițial, în vara anului trecut, Consiliul Județean Maramureș a intrat într-un parteneriat cu Ordinul Arhitecților Filiala Nord-Vest și Primăria Ocna Șugatag pentru reabilitarea a 8 case din satul Breb, destinație de notorietate turistică pentru zonele tradiționale din Maramureș, însă demersurile ulterioare au determinat includerea în proiect a 12 gospodării tradiționale.

 

Acest proiect, al căror obiective sunt păstrarea arhitecturii specifice județului Maramureș, conservarea patrimoniului cultural și dezvoltarea turismului, prevede și o a doua etapă, în care vor fi identificate alte patru localități, câte una din cele patru „țări” ale Maramureșului, unde vor fi reabilitate centrele localităților cu gospodăriile și instituțiile aferente.

 

* Foto: @Adrian Marocico

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here