PACIENȚI-PRIZONIERI – Control ministerial la Centrul de Recuperare şi la Secţia de Psihiatrie din Spitalul Municipal din Sighetu Marmaţiei

2
2526

SPITALUL GROAZEI. După ce două ONG-uri (Centrul de Resurse Juridice şi Asociaţia Tonal) au solicitat ministrului Sănătății intervenția de urgență în cazul unor situaţii deosebit de grave, care încalcă drepturile fundamentale ale omului și care au fost identificate în Sighetu Marmației, la Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Handicap (fosta Secţie de Dermatologie) şi la Secţia de Psihiatrie I Bărbaţi din cadrul Spitalului Municipal.

 

Ministrul Sorina Pintea a precizat că luni, 9 septembrie 2019, va efectua un control la unitatea spitalicească din municipiul maramureșean, aceasta fiind una care era programată în contextul verificărilor care se fac în urma incidentului grav petrecut luna trecută la Spitalul de Psihiatrie de la Săpoca și soldat cu șase morți și șapte răniți.

 

Conform reprezentanților celor două organizații, la Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Handicap Sighetu Marmaţiei (situat în curtea Spitalului Municipal) opt persoane cu dizabilităţi psiho-sociale şi intelectuale sunt închise în cinci cuşti, trei persoane fiind legate cu cămăşi şi fâşii din cârpe.

 

 

De asemenea, nu există planurile de intervenţie psiho-socială, nu există personal specializat (singurii care pot desfăşura activităţi cu cei 30 de beneficiari ai centrului fiind o asistentă medicală şi trei infirmieri), iar canalizarea se deversează în spatele clădirii, pe sol, generând un miros pestilenţial de fecale.

 

La Secţia de Psihiatrie I Bărbaţi Sighetu Marmaţiei au fost reclamate condiţii insalubre, aglomerare, lipsă de personal specializat, subfinanţare importantă, situaţii cu risc ridicat de vătămare, autovătămare şi agresivitate, dificultăţi procedurale majore în internarea pacienţilor și în relaţia cu serviciul de ambulanţă, terapie exclusiv medicamentoasă (fără programe psihoterapeutice), discriminare pe criterii diagnostice prin aglomerarea secţiilor de psihiatrie.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Oare unde e adevarata presa care ar trebui sa vegheze, verifice si sa mediatizeze toate neregulile din institutiile publice.Aceste instituti ce sumt publice dar de fapt sunt pe persoana fizica sau secretizate.

  2. Poate ar trebui un control amanuntit la toate casele cu copii si adulti bolnavi .sunt case pe Sighet care nici nu sti ce este in ele inchise ermetic ochiului public si autoritatilor unde beneficiari traiesc intrun climat si niste conditi inumane . Dar totul este ascuns si interzis pentru ochiul publiculi .Nu poti face poze sau divuga ca esti amenintat. Asa este si la Poienile de sub Munte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here