ORAȘUL A CÂȘTIGAT – Articolul 2mnews de ieri, benefic pentru Baia Mare: consilierii locali au respins pentru a 6-a oară propunerea primarului Cherecheș de majorare a tarifului de deszăpezire, serviciu prestat de firma finului său

2
1712
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

A 6-A RATARE. Doar 17 dintre cei 23 de consilieri locali ai municipiului Baia Mare au fost prezenți la ședința convocată (și) pentru votarea, pentru a 6-a (!!!) oară majorarea tarifelor de deszăpezire în orașul care plătește cea mai scumpă deszăpezire din România, serviciu contractat de Primărie cu firma finului primarului Cătălin Cherecheș (respectiv Construrom, controlată de Vasile Marcel Zoicaș).

 

A avut efect (pozitiv pentru oraș) articolul 2mnews publicat ieri, care devoala un veritabil hold-up din bugetul local, săvârșit la lumina zilei și împotriva căruia niciun abilitat plătit din banii statului nu ia vreo măsură (aveți articolul AICI).

 

Din cei 17 consilieri locali prezenți (vă reamintesc, pentru a trece acest proiect promovat de primarul Cherecheș este nevoie de 12 voturi pentru), doar 7 au votat pentru (6 consilieri locali din Coaliția pentru Maramureș, controlată de același primar Cherecheș, și viceprimarul UDMR, Pap Zsolt – cel cu atribuții retrase în urma scandalului generat de Castane cu tarabele de kurtos kalacs, aflat în preajma testărilor a obedienței pentru a reprimi o parte din atribuții). Toți ceilalți consilieri locali prezenți (PNL, USR, PMP și UDMR) au votat împotrivă sau s-au abținut (vot similar cu respingerea/neaprobarea).

 

Cu 7 voturi pentru (Doru Dăncuș, Radu Ardelean, Mihaela Câmpan, Ștefan Lupșa, Gabriel Roman, Mariana Pop și Pap Zsolt), 6 împotrivă (Bogdan Hodorogea, Leontin Pop, Horia Buhan și Claudiu Pop – toți 4 de la USR -, Bogdănel Gavra – PMP și Mircea Cirț – PNL) și 4 abțineri (Romeo Crișan, Ovidiu Crăciun, Gheorghe Bărbuș – toți 3 de la PNL și Cornel Varga –  PMP), orașul a fost salvat de cheltuirea suplimentară a câtorva milioane de lei peste oricum cea mai mare sumă plătită de vreo administrație locală din România pentru deszăpezire.

 

Conform proiectului avansat de 5 ori (!!!, aceasta a fost a 6-a oară) de primarul Cherecheș, ora de deszăpezire pentru firma finului său ar urma să crească de la 490 lei, care oricum este cel mai mare tarif din țară, la 614,09 lei. Procentual, creșterea este de 25,32%. Pentru că până acum majoritatea consilierilor locali au respins și cea de-a 5-a solicitare de majorare a tarifelor, primarul Cherecheș a semnat, cu câteva zile înainte de finalizarea contractului-cadru cu firma finului său Zoicaș, un nou contract subsecvent, la vechile tarife, dar mai mare cu fix 25,32% decât cel de anul trecut, când oricum Baia Mare a plătit cei mai mulți bani din țară pentru deszăpezire.

 

În acest fel s-a asigurat și că firma finului său, deși a câștigat un contract pe 4 ani, va încasa banii pentru deszăpezire în 5 ierni, dar și că va putea plăti în acest an, din banii cetățenilor în contul firmei finului său, pentru deszăpezire în perioada 1 noiembrie 2022 – 30 aprilie 2023, o sumă imensă (era imensă și până atunci): peste 12,68 milioane de lei (exact: 12.683.519,80 lei, sumă care include TVA). Spuneam, această majorare a celui mai mare contract de deszăpezire din țară a fost calculată cu fix 25,32% peste suma de anul trecut, procentul cu care consilierii locali nu au fost de acord să majoreze tarifele.

 

Chiar în acest moment, 10 utilaje ale firmei Construrom sunt plătite fiecare cu câte 114,24 lei/oră (tariful de staționare), 24 de ore din 24. Practic, orașul plătește din 1 noiembrie câte 27.360 lei/zi pentru deszăpezire firmei Construrom. Adică numai în această lună noiembrie 2022, Primăria Baia Mare îi va plăti firmei finului primarului Cherecheș suma de 822.600 lei pentru deszăpezire, deși n-a fulguit nici măcar o dată. Pe strada 1 Mai nr. 8A cum pare asta? Totul e bine, în regulă?

 

Îi felicit public pe cei 10 consilieri locali care s-au opus astăzi celei de-a 6-a încercări a primarului Cherecheș de a majora tarifele principale de deszăpezire. Și am înțelegere pentru ceilalți 6 consilieri locali (Simion Bizău, Anne Marie Hordău, Ioana Marincaș – toți 3 de la PNL, Pinter Zsolt – UDMR, Adrian Pop – PMP, Ionuț Pîrvu – Coaliția pentru Maramureș) care au refuzat să se prezinte la ședință și să fie părtași la ceea ce v-am expus mai sus.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here