ONE-MAN SHOW – După ce s-a felicitat pe el, primarul Cherecheș a anunțat introducerea gazului în cartierele Firiza și Blidari: dacă ne dă statul… 33 de milioane de lei

0
1908

UN NOU PROIECT. După ce s-a felicitat și pe el (e drept, și pe cei de la Direcția de Proiecte și Programe), pentru că a “consumat aproape toate resursele alocate pe programele de finanțare” recente (sigur, deocamdată e prea devreme pentru rezultate concrete, vorbim doar despre depunerea unor proiecte), primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a obținut aprobarea consilierilor locali de a depune un nou proiect de finanțare, care vizează introducerea gazului metan în Firiza și Blidari, singurele cartiere din Baia Mare unde cetățenii se mai încălzesc ca-n evul mediu timpuriu, cu lemne.

 

Proiectul, care are o titulatură pompoasă: “ Sistem inteligent DST (distribuție, stocare și transport) al energiei” (poate pentru că prevede contoare cu citire de la distanță), cuprinde extinderea cu 26,4 kilometri a sistemului de distribuție a gazelor naturale pe 17 străzi din Blidari și Firiza (Firiza Principală, Blidari, Valea Neagră, Pandurilor, Brazilor, Dâmbului, Fântânele, Forestierlor, Lacului, Lobodei, Mugurilor, Strâmtari, Țapinarilor, Valea Oșenilor, Valea Vălinilor, Vălinelor și Vălini).

 

Investiția, extrem de importantă pentru că ar conecta la sistemul de distribuție a gazului 1.461 de gospodării, ar fi de peste 33 de milioane de lei (exact: 33.040.529,09 lei, sumă care include TVA) și autoritatea publică a Băii Mari speră să obțină acești bani (TOȚI, cofinanțarea asumată este de 0 lei) prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Proiectul ar urma să fie finalizat în 30 de luni, la un cost calculat/branșament de peste 19.000 lei.

 

Urmărim situația, pentru a vedea ce se-ntâmplă și cu acest deocamdată “desen”, pentru că la desene suntem campioni mondiali, deja orașul având „finalizate”, după declarațiile publice ale primarului Cherecheș, cel mai mare aquapark din Europa, cel mai mare parc industrial din Europa de Est, parcarea subterană din Centrul Nou, parcul ecologic Cuprom și, dacă mai vreți să rîdeți de cum sunteți mințiți de edilul urbei pe banii voștri, putem continua la nesfârșit șirul proiectelor „finalizate”.

 

… aparent fără nicio legătură cu tema: ați remarcat tricoul (marca Ecoalf, vreo 30 de euro) purtat de primar la ședința Consiliului Local din 1 aprilie 2022, inscripționat “Because there is no Planet B” („Pentru că nu există nicio Planetă B”), care sugerează un mesaj ecologist (“Să avem grijă de această Planetă, că n-avem altundeva unde să trăim”)? Dacă nu l-ați remarcat, aveți în mesajul inscripționat pe acel tricou răspunsul grijii sale nețărmurite de a lupta împotriva încălzirii globale prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon, acum, la 11 ani de la preluarea funcției de primar, prin introducerea gazului în cele două cartiere ale Băii Mari.

 

* Foto: @enjoyromania.net

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here