OFICIAL – Trofeul European Cup se va acorda la Baia Mare: Minaur joacă acasă returul finalei cu norvegienii de la Nærbø IL

0
204

EHF EUROPEAN CUP 2022. Minaur Baia Mare, singura echipă de handbal din România calificată în finala unei competiții intercluburi în ediția din acest an, va juca returul finalei EHF European Cup (a treia competiție valorică din Europa) cu formația norvegiană Nærbø IL în Sala Sporturilor Lascăr Pană, trofeul urmând să se acorde la Baia Mare sâmbătă, 28 mai (meciul tur se va disputa la Nye Leon Nærbø, în 21 mai).

 

Minaur Baia Mare s-a calificat în finală eliminând echipa suedeză Alingsås HK (34-28 la Baia Mare şi 28-31 la Alingsås). Minaur se află la a treia finală europeană, pe primele două disputate, în 1985 și 1988, ambele în IHF Cup, câștigându-le.

 

Nærbø IL s-a calificat în finală (la prima sa participare în vreo competiție intercluburi europene!) eliminând, suprinzător, mult mai titrata echipă norvegiană Drammen HK (27-30 la Drammen şi 30-27 la Nærbø – 35-31 după aruncări de la 7 metri, în fața a 1.645 de spectatori). Nærbø IL se află la prima finală europeană din istoria clubului. Clubul are secții de handbal, fotbal, hochei pe geață, floorball (sport nordic tradițional, un fel de hochei jucat pe parchet), baschet, curling.

 

Pentru a ajunge la Nærbø, băimărenii trebuie să călătorească cu cel puțin două mijloace de transport, în localitatea care gazduiește meciul tur nefiind aeroport. Cel mai apropiat aeroport este Stavanger din Sola, situat la circa 38 de kilometri de Nærbø, orașul-gazdă al turului finalei EHF European Cup fiind un sat cu circa o populație de 7.300 de locuitori, situat în una dintre cele mai mari zone agricole din Norvegia (este supranumit Coșul de pâine al Norvegiei – până și închisoarea din localitate având o semnificativă fermă agricolă), la circa 4 kilometri de coasta Mării Nordului (în sat mai există și una dintre cele mai mari fabrici de lapte din Norvegia, care produce peste 82 de milioane de litri/an cu doar 62 de angajați).

 

În pofida aparențelor, sportul este extrem de iubit în acest sat. Cât de iubit? Păi, are două săli de handbal, un patinoar de hochei pe gheață, o piscină și mai multe terenuri de fotbal în aer liber. Un exemplu pentru a înțelege dragostea oamenilor pentru sport: în urmă cu aproape 30 de ani, complexul sportiv din Loen a ars din temelii și a fost reconstruit aproape în totalitate prin voluntariatul a peste 850 de localnici, care au muncit circa 2 ani pentru a reface din temelii complexul sportiv. Și nu s-au oprit decât la inaugurare.

 

Până la finală, pe 2mnews vor urma și alte povestiri despre cele două combatante…

 

* Foto: @Minaur Baia Mare, @ Nærbø IL

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here