OFICIAL – Quadrante Viaponte Și Consultanță, desemnat proiectantul lotului Baia Mare – Dej din Drumul de Mare Viteză Baia Mare – Suceava: contract de 15 milioane de lei

0
1709

PROIECTARE DRUM BAIA MARE – DEJ. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a comunicat astăzi, 25 octombrie, după circa 9 luni de amânări succesive și schimbarea componenței Comisiei de Evaluare, câștigătorul pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru lotul Baia Mare – Dej din Drumul de Mare Viteză Baia Mare – Suceava (prezentat politicianist ca Autostrada Nordului, deși nu-i nicio autostradă e un drum expres).

 

Din cele trei oferte depuse, a fost desemnat câștigător, cu suma de 15,16 milioane de lei (exact: 15.168.533,22 lei, sumă care include TVA) asocierea de firme Quadrante Viaponte Și Consultanță SRL București (lider) & Metroul SA București & Capital Vision SRL București.

 

Proiectarea lotului Baia Mare – Dej trebuie finalizată în 14 luni de la data de începere a contractului, proiectantul fiind obligat să asigure timp de  4 luni și asistența tehnică la depunerea documentației pentru finanțare, însă contractul poate fi semnat doar după expirarea perioadei de depunere a eventualelor contestații (respectiv după soluționarea acestora în cazul în care vor fi formulate).

 

Cine sunt câștigătorii

 

Liderul asocierii Quadrante Viaponte Și Consultanță SRL București (fosta Viaponte Rom SRL, și-a schimbat denumirea în august 2021) are ca asociat principal firma portugheză Quadrante Engenharia e Consultoria SA (66,66%), controlată de familia Costa prin Nuno Alexandre Paiva Pais Costa (50 ani), asociatul minoritar fiind firma românescă Promarut Proiect SRL (33,33%), controlată de familia Corina și Vlad Ilie Chioțan (originari din Pitești). În 2021 a raportat un profit net de 19.616 lei la o cifră de afaceri de doar 457.459 lei și 8 angajați.

 

Asociatul secundar Metroul SA București este compania care realizează proiectarea metroului din București. A fost înființată în 1991 prin divizarea Întreprinderii Metroul București în 5 companii, Metroul SA primind atribuții de proiectare, asistența tehnică și punerea în funcțiune a investițiilor privind realizarea rețelei de metrou. În 1993, Metroul SA a fost privatizată (persoanele fizice cu cele mai multe acțiuni erau George Rozorea – 15%, Victoria Cecilia Ivan – 6%, Sorin Călinescu – 5%, Viorica Beldean – 4%, restul acțiunilor fiind deținute zeci de salariați-acționari). În 2021, firma a avut o pierdere netă de aproape 3,4 milioane de lei la o cifră de afaceri de 13,19 milioane de lei și 91 de salariați. Presa bucureșteană a menționat în mai multe rânduri că Metroul SA ar fi de fapt controlată de Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM), al cărui lider este Ioan Rădoi.

 

Asociatul secundar Capital Vision SRL București este specializat în activități de consultanță și management și este controlată de familia Luciana Alexandra și Laurențiu Pavelescu. În 2020, firma a declarat un profit net de 43.829 de lei la o cifră de afaceri de 4,9 milioane de lei și 10 angajați.

 

De asemenea, tot astăzi CNAIR a declarat și câștigătorul SF-ului pentru lotul Dej – Bistrița din Drumul de Mare Viteză Baia Mare Suceava, aceleiași asociații, la valoarea de aproape 10 milioane de lei (exact: 9.967.880,17 lei, sumă care include TVA).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here