UPDATE: OFICIAL – Prejudiciu de peste 150.000 de euro la Direcţia Silvică Maramureş

0
715
Direcția Silvică Maramureș

AUDIT. Raportul Curții de Conturi în urma controlului de audit privind activitatea pe anul 2016 a Direcţiei Silvice Maramureş, instituţie subordonată Regiei Naționale a Pădurilor, s-a constatat că, din cauza nelegalităţii deciziilor de desfacere a unor contractelor de muncă, fapt stabilit de sentinţe definitive şi executorii, s-a înregistrat un prejudiciu de 665.000 lei.

 

Menţionăm că deciziile de desfacere a respectivelor contracte de muncă au avut loc în mandatul de director general al lui Pavel Horj, însă procesele în instanţă s-au finalizat în 2015, sumele fiind achitate în integralitate în 2016. În fine, această sumă a fost plătită din fondul de conservare şi regenerare a pădurilor, fapt nelegal, acei bani neputând fi cheltuiţi în alte scopuri decât cele prevăzute de lege, astfel că s-a creat încă un prejudiciu în cuantum de 482.000 de lei.

 

În plus, în urma auditului, Curtea de Conturi a stabilit că Direcţia Silvică Maramureş a plătit către anumiţi prestatori, în afara obligaţiilor contractuale, sume nedatorate în cuantum de 165.000 de lei. Şi această sumă a fost încadrată la capitolul „Prejudicii”, totalul prejudiciilor constatate de Curtea de Conturi la Direcţia Silvică Maramureş în anul 2016 fiind de 1.312.000 lei (echivalentul a peste 290.000 de euro).

 

UPDATE, 2 februarie, ora 18:00: Oficiali ai Direcţiei Silvice Maramureş au comunicat că, din cauza unor inadvertenţe rezultate de înţelegerea eronată cauzată de compactarea rezultatelor actelor de control efectuate de Curtea de Conturi la toate direcţiile silvice din ţară, suma totală a prejudiciului constatat la Direcţia Silvică Maramureş este mai mică decât cea care apare în prezentul articol.

 

Respectiv, „suma de 482.000 de lei, plătită din fondul de conservare şi regenerare a pădurilor în alte scopuri decât cele prevăzute de lege a fost sesizată la Direcţia Silvică Hunedoara, iar plata către anumiţi prestatori, în afara obligaţiilor contractuale, în cuantum de 165.000 de lei, a fost sesizată la Direcţia Silvică Suceava”, menţionează dr. ing. Mihai Leşan – cele trei direcţii, Maramureş, Hunedoara şi Suceava fiind înscrise consecutiv în raport.

 

În consecinţă, prejudiciul stabilit de Curtea de Conturi la Direcţia Silvică Maramureş a fost de 665.018 lei, plăţi făcute ca drepturi salariale în baza unor sentinţe definitive şi executorii care au constat nelegalitatea deciziilor de desfacere a unor contracte de muncă.

 

În plus, tot la capitolul prejudicii în Direcţia Silvică Maramureş, constatate cu ocazia controalelor, s-a stabilit că nu s-au înregistrat în conturi extrabilanţiere de ordine şi evidenţă, conform normelor şi politicilor contabile ale RNP Romsilva, active contingente care însumează… 7.529.000 de lei. După control şi constatări, probabil le-or fi înscris. Ce e de reţinut, însă, e că prejudiciul total la Direcţia Silvică Maramureş nu e de 290.000 de euro, ci „doar” de 150.000 de euro. Ceea ce-nsemnă că e bine? Sau că e rău?

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here