OFICIAL – Peste 4 ani, la Penitenciarul Baia Mare vor fi construite 420 de noi locuri de cazare

0
1099

DETENȚIE. Dacă nu știați de existența unui calendar oficial privind edificarea unor noi locuri de cazare a deținuților, aflați acum. Are o strategie stabilită pentru următorii șase ani, o titulatură pompoasă – Calendar de măsuri 2018-2024 pentru soluţionarea supra-aglomerării carcerale şi a condiţiilor de detenţie -, sursele de finanțare sunt stabilite și este asumat și aprobat deja de Guvern (sigur, de fostul Guvern, Tudose).

 

Deşi, conform unui raport al Ministerului Justiției, în ultimii ani deficitul privind numărul locurilor de cazare în România s-a diminuat constant – de la 18.000 (în 2012) la 4.300 (în 2017) -, în următorii șase ani se vor construi 8.095 de noi locuri de cazare pentru deţinuţi, alte peste 1.300 de locuri de cazare din penitenciare urmând să fie modernizate. Banii necesari respectivelor investiții (peste 100 de milioane de euro) vin prin bugetul de stat, Mecanismul Financiar Norvegian şi un împrumut bancar.

 

Decizia este motivată de insuficiența spațiilor de detenție corespunzătoare normelor europene, fapt care a dus și la modificarea legislației românești prin instituirea unui mecanism compensatoriu pentru deținuții care și-au executat pedepsele în spații neconforme (la fiecare 30 de zile executate li s-a adăugat încă șase zile).

 

Conform calendarului oficial, în anul 2022, sunt prevăzute pentru construire aproape 4.000 de locuri noi de cazare, 420 dintre acestea fiind la Penitenciarul Baia Mare.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here