OFICIAL – #ÎndrăzneșteSăCrezi: maramureșenii au ajuns cei mai săraci din regiune

0
901

FAPT. O tristă contradicție: deși județul Maramureș se clasează pe locul 20 la nivel național în privința nivelului de dezvoltare (conform Produsului Intern Brut – PIB – principalul indicator macroeconomic privind puterea economică) și pe locul 3 în Regiunea de Nord-Vest, maramureșenii o duc tot mai rău. Scrierea se bazează pe cifre, sume și procente oficiale, consemnate de instituția de statistică oficială a statului – precizare, conform normelor statistice, în acest an au fost prezentate cifrele oficiale anului 2016.

 

Ultimii din regiune

 

Din punct de vedere al PIB-ului pe cap de locuitor, maramureșenii au căzut trei locuri în clasamentul național, ocupând la finalul anului locul 26 (în 2017 erau pe locul 23), și un loc în clasamentul regional. Nici nu puteau cădea mai jos, în anul precedent fiind pe penultimul loc din Regiunea de Nord Vest (care cuprinde județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj). Așadar, trista constatare a anului trecut: maramureșenii au ajuns pe ultimul loc în regiune.

 

Aspectul este ciudat (dar are o explicație pe care o consemnăm în scriere). În 2018, PIB-ul pe cap de locuitor al Maramureșului a fost de 26.867,3 lei/an – desigur, sub media națională (cu 30,8%) și sub media regională (cu 23,3%). Adică o medie lunară de aproape 2.239 de lei – pentru comparație, media anuală în Regiunea de Nord Vest a fost în 2018 de 35.019,1 lei, iar la nivel național de 38.826,5 lei.

 

Care este explicația, în contextul în care în clasamentul regional al PIB-ului, Maramureșul (cu un PIB de 12,54 miliarde de lei este devansat doar de Cluj, cu 36,02 miliarde de lei, și Bihor, cu 17,57 miliarde de lei)? Producția bazată preponderent pe produse cu grad mic de complexitate (unde plus valoarea este redusă) și industriei bazate pe sectoare cu aport mic la realizarea valorii adăugate brute (prelucrarea lemnului, comerț, servicii etc.). Poate e semnificativ și această informație (la fel de oficială): în decembrie 2018, în județul Maramureș câştigul salarial mediu nominal net (“în mână”) a fost de 2.303 lei (comparați cu media națională: 2.957 lei, mai mare cu 22,22%).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here