OFICIAL – Începând de astăzi, comunitățile din Dumbrăvița și Groșii Țibleșului au steme, vezi cum arată

1
954
Foto: Cătălin Enache
Stema comunei Dumbrăvița

DECIZIE. Comunele maramureșene Dumbrăvița și Groșii Țibleșului au, începând de astăzi, steme oficiale. Decizia a fost luată în ședința de Guvern. Stema comunei Dumbrăvița se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat de un brâu undat de argint. În partea superioară, în câmp roșu, se află un măr flancat de un știulete de porumb și un spic de grâu. În vârful scutului, se află un stejar cu șase ghinde.

 

Mărul, știuletele de porumb și spicul de grâu reprezintă roadele pământului fertil din zonă și simbolizează hărnicia locuitorilor, stejarul face trimitere la denumirea comunei (Dumbrăvița, Dumbravă – pădure de stejar), iar cele șase ghinde indică numărul satelor componente. Brâul undat reprezintă râul Chechișel, care străbate localitatea.

 

Stema comunei Groșii Țibleșului

Stema comunei Groșii Țibleșului se compune dintr-un scut triunghiular, tăiat în furcă răsturnată. În partea superioară, în câmp roșu, se află un dragon de argint, cu cap de lup, care se continuă cu un corp de șarpe (stindardul dacic). În partea dreaptă se află un brad, iar în partea stângă se află un cocor ținând în gheara dreaptă o sabie cu vârful în sus.

 

Stindardul dacic reprezintă simbolul vieții veșnice și al înțelepciunii la strămoșii noștri daci, se justifică datorită istoriei multimilenare a acestei localități, dovedită prin descoperiri arheologice. Bradul simbolizează bogăția silvică a zone, iar cocorul (cocostârcul) reprezintă elementul preluat din blazonul familiei nobile române Bechiș, înnobilată la 3 ianuarie 1583 de împăratul Rudolf al II lea și reconfirmată cu titluri nobiliare. Acesta semnifică continuitatea familiilor nobile Bechiș pe teritoriul comunei – în termeni populari, locuitorii din comuna Groșii Țibleșului sunt porecliți „cocostârci”.

 

2mnewsATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here