OFICIAL – Începând de astăzi, cele mai multe taxe consulare sunt eliminate

0
156
Ambasada României la Washington

LEGE. Astăzi, 1 februarie, a intrat în vigoare Legea nr. 1/2017, care elimină cvasitotalitatea taxelor aferente serviciilor consulare prestate de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate. Activităţile care până acum erau suportate exclusiv din taxele de urgenţă accesorii taxelor consulare vor fi finanţate de la bugetul statului, conform precizării Ministerului Afacerilor Externe.

 

Cetăţenii români din străinătate vor beneficia de prestarea cu titlu gratuit a serviciilor consulare în materie de întocmire a actelor de stare civilă, a actelor notariale (autentificări, legalizări, certificări), eliberare a titlurilor de călătorie, acordare/redobândire a cetăţeniei române, procurare de acte judiciare şi extrajudiciare, verificare a valabilităţii permiselor de conducere, precum şi a altor servicii consulare.

 

De asemenea, a fost eliminată taxa consulară de eliberare a paşapoartelor simple electronice şi a celor temporare, cu menţiunea că de la solicitanţi se va percepe în continuare, la fel ca la depunerea cererilor în ţară, contravaloarea blanchetelor paşapoartelor (în cuantum de 59 de euro pentru un paşaport simplu electronic, respectiv 20 de euro pentru unul temporar), aceste sume reprezentând costul de producţie al respectivelor documente de călătorie.

 

La autentificarea actelor notariale care urmează a fi utilizate în cadrul unor proceduri notariale din România se va încasa doar tariful de publicitate notarială în vederea înscrierii actelor respective în registrele naţionale notariale din ţară (în cuantum de 3 euro), care se virează către Centrul Naţional de Administrare a Registrelor Naţionale Notariale, taxa consulară aferentă fiind eliminată.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here