OFICIAL – Fostul șef al procurorilor din Baia Mare și fostul adjunct al șefului procurorilor din Maramureș iese la pensie la 52 de ani

0
2262
Ioan Couți

MAGISTRAȚI – MARAMUREȘ. Procurorul băimărean Ioan Crinel Couți (52 de ani), fost adjunct (prim-procuror adjunct) al Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș și șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare și al Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Lăpuș, acum procuror al Parchetului județean, se pensionează începând din 2 decembrie 2020 (tot de atunci și tot prin pensionare va fi eliberată din funcție încă un procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș, Liliana Băgeag, în vârstă de 50 de ani, procuror de 22 de ani, din 1998).

 

Couți (a cărui soție este procuror şef Secţie urmărire penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş) a lucrat aproape 22 de ani în magistratură (decretul prin care a fost numit procuror a fost emis în 22 mai 1998). În vara anului 2002, președintele Ion Iliescu i-a conferit Diploma „Meritul judiciar” clasa a V-a.

 

Couți a intrat în magistratură în anul 1998, când a fost repartizat ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda. La începutul anului 2007, într-un moment în care magistratura din România suferea acut de lipsă de persoanal, Couți, întrebat care au fost în 2006 cele mai semnificative realizari ale Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare (pe care-l conducea din postura de prim-procuror), a rostit “memorabila” frază: “Cea mai mare realizare a noastră este ca încă funcționăm” – făcea referire la faptul că deși în schema de personal erau prevăzuți 12 procurori, la Parchetul din municipiu erau, de fapt, doar 5.

 

Conform legii, magistrații (…) se pot pensiona la cerere înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani şi beneficiază de pensie dacă au o vechime de cel puţin 25 de ani ca magistrat sau personal de specialitate juridică asimilat acestora. Judecătorii şi procurorii care au fost eliberaţi din funcţie prin pensionare pot cumula pensia de serviciu cu veniturile realizate dintr-o activitate profesională, indiferent de nivelul veniturilor respective.

 

Pentru că pentru a se putea pensiona la cerere fără diminuarea pensiei speciale (pentru că-n această țară magistrații fac parte din categoriile „mai speciale” decât restul românilor), Couți ar fi trebuit să lucreze în magistratură din anul 1995.

 

N-am găsit nicio informație privind funcția pe care a ocupat-o în perioada 1995-1998 (când a fost angajat ca procuror), pentru că, deși plătiți din bugetul național, magistrații fac parte, la fel, din categoria de “mai speciali” decât restul bugetarilor români cu funcții de răspundere care nu sunt obligați să-și prezinte CV-ul. Dar pentru că solicitarea sa a fost admisă de CSM (Consiliul Superior al Magistraturii) și Instituția Președintelui României a semnat decretul de eliberare din funcție, putem presupune că procurorul Couți îndeplinește condiția celor 25 de ani lucrați efectiv în magistratură.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here