OFICIAL – Doi maramureșeni pe lista scurtă a premiilor naționale de poezie: Tudor Pop (Opus Primum – debut) și Ioan Es. Pop (Opera Omnia – consacrați)

0
548
Tudor Pop și Ioan Es Pop

NOMINALIZĂRI. Cinci poeți debutanți și nouă poeți consacrați au rămas în cursa pentru premiile naționale de poezie „Mihai Eminescu” la secțiunile Opus Primum (dedicată debutanților) și Opera Omnia (dedicată întregii opere a autorilor consacrați). La fiecare secțiune unul dintre finaliști este maramureșean.

 

Tudor Pop

 

Între cei cinci nominalizați pentru Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” Opus Primum este și băimăreanul Tudor Pop (20 de ani), pentru volumul de debut „Softboi Mimosa” (2019, Editura OMG). Selecția celor cinci a fost făcută de un juriu format din dr. Alexandru Cistelecan (Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureș), dr. Mircea A. Diaconu (Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava), dr. Mihai Iovănel (Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” din București), dr. Alex Goldiș (Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca) și dr. Andrei Terian-Dan (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu).

 

Tudor Pop s-a născut în 17 noiembrie 1999, în Baia Mare. A fost elev al Colegiului Național „Vasile Lucaciu”. Este student al Facultății de Litere, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. A publicat în revista Steaua, pe DLITE și în revista Vatra într-un dosar cu tineri poeți nedebutați. A participat la concursuri și ateliere pentru poeți tineri ( LicArt, Super) și a citit la Nepotu’ lui Thoreau și la Lecturi în Atelier, conform  editurii OMG.

 

Laureatul ediției a XXII-a a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum va fi desemnat pe 15 ianuarie 2020 dintre: Jesica Baciu („jes” – București, Editura Nemira), Timoteiu Drob („Tone de aur” – Alba Iulia, Editura OMG), Anastasia Gavrilovici („Industria liniștirii adulților” – Bistrița, Casa de Editură Max Blecher), Tudor Pop („Softboi Mimosa” – Alba Iulia, Editura OMG) și Vlad Sibechi („Meditațiile bătrânului despre libertate” – București, Editura Tracus Arte). În 2018, Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” Opus Primum i-a fost acordat poetei Mina Decu, pentru volumul „Desprindere”, apărut la Editura Charmides.

 

Ioan Es. Pop

 

Poetul maramureșean Ioan Es. Pop (61 de ani) a fost nominalizat și în acest an (ca și anul trecut) la Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia (în 2018, premiul i-a fost acordat poetului Liviu Ioan Stoiciu). În jurizarea finală au fost menținuți nouă din cei 25 de poeți selectați, respectiv Vasile Dan, Nichita Danilov, Marian Drăghici, Ovidiu Genaru, Ioan Moldovan, Ioan Es. Pop, Matei Vişniec, Cassian Maria Spiridon şi Lucian Vasiliu.

 

Ioan Es. Pop s-a născut în 27 martie 1958, în satul maramureșean Vărai (com. Valea Chioarului). Este absolvent al Facultății de Filologie, secția Limba și literatura română – Limba și literatura engleză a Universității „Nord” din Baia Mare (1993). Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. A fost editor-șef al „Ziarului de duminică” (supliment al „Ziarului financiar”) și editor senior al revistei „Descoperă”.

 

A publicat poezii în „Luceafărul”, „Nouăzeci”, „Tribuna”, „Astra”, „Transilvania”, „Contemporanul”, „Vatra”, „România literară”, „Contrapunct”, „Convorbiri literare”, „Revista Iberorrománica” (Madrid), „Asheville Poetry Review” (SUA) și în reviste literare din Irak, Iugoslavia și Suedia.

 

A debutat editorial în 1994 cu volumul de poeme „Ieudul fără ieșire”. A obținut premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România (1994), premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (1994), premiul de debut al revistei „Poesis” (1994), premiul Festivalului Național de Poezie de la Sighetu-Marmației (1994), premiul Primăriei municipiului București (1996), Marele Premiu acordat de Ministerul Culturii și Cultelor Festivalului Internațional de Poezie „Nichita Stănescu”, Premiul Academiei Române pentru poezie, Premiul Uniunii Scriitorilor din România (1999), Premiul ASPRO, Premiul Uniunii Scriitorilor din România (2003). I-a fost decernat Ordinul Meritul Cultural în grad de ofițer (2004).

 

  • Foto Ioan Es. Pop @Roi Soleil Studio
  • Foto Tudor Pop @Codruța Irina Corocea

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here