OFICIAL – Comuna maramureșeană Mireșu Mare are steag cu războinic și stârc argintiu

0
833

STEAG. Conform legii, unitățile administrativ-teritoriale au dreptul la stemă și steag propriu, ultimul putând fi arborat pe teritoriul localității alături de steagul României, al Uniunii Europene și al județului. Comuna maramureșeană Mireșu Mare are o stemă aprobată din octombrie 2014 și, iată, la patru ani distanță, și un steag propriu.

 

Proiectul modelului de steag al comunei Mireșu Mare a fost aprobat, inițial, de forul deliberativ al localității (Consiliul Local) în mai 2017, iar în acest an, în februarie, steagul a fost avizat și de Comisia Naţională de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române. Astăzi, 4 octombrie 2018, steagul a fost avizat și de Guvern și poate fi prezentat oficial.

 

Steagul comunei Mireșu Mare este format din trei fâșii verticale roșu, alb, albastru. În centru, pe fâșia de culoare albă este imprimată stema comunei, care se compune dintr-un scut triunghiular ce are în partea superioară, în câmp roşu, un stârc de argint, înconjurat deasupra de şapte stele de aur, dispuse în semicerc – stârcul face referire la specia de păsări unicat în judeţ, iar cele şapte stele indică numărul satelor componente ale comunei.

 

În partea inferioară, în câmp albastru, se află un războinic în tunică roşie, cu cizme de aur, ţinând în mâna dreaptă o spadă de argint, iar în mâna stângă un mănunchi de spice de grâu de aur – războinicul se regăsea pe sigiliile şi stemele puşcaşilor din secolul al XVII-lea, care aveau rolul de a asigura paza graniţelor.

 

2mnewsATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here